Ανάσα ζωής από την κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων (μετά την εφαρμογή του μέτρου μείωσης του τέλους ταξινόμησης κατά 50%) έχουν πάρει οι μεγάλες αντιπροσωπίες αυτοκινήτων που εδώ και περίπου ένα μήνα βλέπουν το stock τους να εξαντλείται και χαμογελούν κρυφά ελπίζοντας σε παράταση του κυβερνητικού μέτρου (τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς). Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων (κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων) χαρακτηρίζει την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου ως «ιστορική» για τον «πληγωμένο» κλάδο αφού σήμανε την εντυπωσιακή αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με τις οι αλλαγές στα τεκμήρια και κορυφώθηκε το τελευταίο εξάμηνο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η προσωρινή λύση που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μειωμένο τέλος ταξινόμησης κατά 50% για καινούργια αυτοκίνητα (και ισχύει μέχρι τις 7 Αυγούστου) και κατάργηση του φόρου μεταβίβασης για όλα τα μεταχειρισμένα που θα αγοραστούν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2009. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε μείωση των τελικών τιμών των αυτοκινήτων, ενώ ευνοημένοι βγαίνουν όσοι επιλέγουν να αποκτήσουν όχημα μεγάλου κυβισμού αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το κέρδος τους ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 35.000 ευρώ!
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι έμποροι που μιλούν για «κομπογιαννίτικη» λύση που ναι μεν έλυσε προσωρινά τα χέρια τους αφού προσέλκυσε πελάτες στα καταστήματά τους, αλλά που όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, εφαρμόστηκε για να σώσει τους μεγάλους αντιπροσώπους που είχαν τεράστια stock στις αποθήκες, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο και για έξαρση του παραεμπορίου από επιτηδείους που αυτή την εποχή σπεύδουν να αγοράσουν πολυτελείς λιμουζίνες σε τιμή ευκαιρίας (και μάλιστα τοιςς μετρητοίς), για να τις «μοσχοπουλήσουν» αμέσως μετά τη λήξη εφαρμογής του μέτρου.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν έμποροι, πριν από μερικούς μήνες οι «τρομοκρατημένοι» πελάτες δεν περνούσαν ούτε για... χάζι έξω από τις εκθέσεις τους, ενώ σήμερα μπαίνουν αποφασισμένοι να αγοράσουν πανάκριβα αυτοκίνητα και μάλιστα με τα λεφτά στο χέρι.
Οι ίδιοι μας λένε χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι από αυτούς τους πελάτες δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τίποτα για τις δυνατότητες, τον εξοπλισμό, την ασφάλεια ή την κατανάλωση του μοντέλου που θέλουν να αποκτήσουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τελική τιμή πώλησης. Ολοι ψάχνουν τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ πέραν της μείωσης από το τέλος ταξινόμησης, ζητούν έξτρα έκπτωση, αλλά και ανταλλαγή με το παλιό τους όχημα».
Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο οι περισσότερες εκθέσεις και αντιπροσωπίες εμφανίζονται, τουλάχιστον, δύσπιστες ως προς την αποπληρωμή των αυτοκινήτων τους μέσω τραπεζικών επιταγών κι ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να εγκρίνουν τα δάνεια με το σταγονόμετρο (οι έμποροι κάνουν λόγο για μικρή βελτίωση, της τάξης του 10-15%), εύλογα γεννάται το ερώτημα: «Πώς και πού βρέθηκε τόσο ρευστό σε περίοδο κρίσης, αλλά και γιατί κάποιοι αγοράζουν πανάκριβα αυτοκίνητα που δεν έχουν σκοπό να απολαύσουν, αλλά να τα κρατήσουν παρκαρισμένα;»
Μεταξύ των εμπόρων που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει, οι λέξεις «μαύρο χρήμα» και «παραεμπόριο» είναι πλέον κοινό μυστικό. Πιστεύουν πως πολλά από τα οχήματα αγοράζονται με μετρητό που μέχρι σήμερα κάποιοι είχαν κάτω από το... στρώμα τους. Κάποια άλλα επίσης αγοράζονται σε τιμή ευκαιρίας από ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που σκοπεύουν να τα πουλήσουν (μόνο τοις μετρητοίς αφού δεν έχουν συναλλαγές με τράπεζες) μετά τη λήξη του μέτρου, σε υψηλότερες τιμές, για να κερδίσουν ακόμη και μέχρι το 25% της αξίας τους. Για παράδειγμα, η τιμή πώλησης μιας Porsche Cayenne πριν από τη μείωση του τέλους ταξινόμησης ήταν περίπου 90.000 ευρώ, ενώ αυτή την περίοδο κοστίζει 70.000 ευρώ. Αν κάποιος αγοράσει σήμερα ένα αυτοκίνητο των 70.000 ευρώ, μπορεί το φθινόπωρο να το δώσει 85.000 ευρώ (λίγο πιο φθηνά από την επίσημη τιμή πώλησης) κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο περίπου 15.000 ευρώ, ποσό αρκετά σημαντικό, ιδιαίτερα για όσους ρισκάρουν κι «επενδύσουν» σε περισσότερα από ένα οχήματα.
Το μεγάλο «στραπάτσο» των μεταχειρισμένων
Με ζημιά αναγκάζονται να πωλούν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν στις εκθέσεις τους οι έμποροι αφού, όπως οι ίδιοι λένε, για να τα κάνουν ελκυστικά στους υποψήφιους αγοραστές αναγκάζονται να ρίχνουν υπερβολικά τις τιμές. Οι τιμές των μεταχειρισμένων διαμορφώνονται ανάλογα με αυτές των καινούργιων, κάτι που σημαίνει πως όσοι αγόρασαν μεταχειρισμένο (ανεξαρτήτως κυβισμού) πριν από μερικούς μήνες, έχουν ήδη χάσει χρήματα, που ενδέχεται να αγγίζουν ακόμη και το μισό της αξίας τους, αν μιλάμε για πολυτελή οχήματα. Με απλά ελληνικά, αν ένα αυτοκίνητο είχε αγοραστεί μεταχειρισμένο πριν από την εφαρμογή του μέτρου στην τιμή των 50.000 ευρώ (επειδή καινούργιο είχε 60.000 ευρώ), για να πουληθεί σήμερα θα πρέπει να πέσει στα 25-30.000 ευρώ αφού η τιμή του καινούργιου έχει κατέβει στα 35.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση άνω του 50%.
«Ζούμε μέρες απόσυρσης» λένε οι έμποροι αυτοκινήτων
Δημητρίου Αργύρης (ιδιοκτήτης Δημητρίου Α.Ε. και επίσημος αντιπρόσωπος της Chevrolet). Για αύξηση πωλήσεων στα πολυτελή αυτοκίνητα και για στάσιμη κατάσταση σε ό,τι αφορά τα μικρά κάνει λόγο ο Αργύρης Δημητρίου που δεν διστάζει να δηλώσει: «Ζούμε μέρες απόσυρσης. Πριν από τέσσερις μήνες δεν χτυπούσε ούτε τηλέφωνο. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ίσως και κοντά στο 300%, αλλά μόνο για τα ακριβά αυτοκίνητα. Εκτιμώ πως οι μεγάλες αντιπροσωπίες όπως η BMW, η Mercedes και η AUDI θα εξαντλήσουν το stock τους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη σε κάποια μοντέλα». Αναφορικά με τα οφέλη από το μέτρο της μείωσης του τέλους ταξινόμησης, ο κ. Δημητρίου δηλώνει: «Ευνοημένες είναι οι πολύ μεγάλες αντιπροσωπίες που είχαν τεράστιο stock και δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως το μέτρο βγήκε για τις μεγάλες εταιρείες που απασχολούν και πολλούς υπαλλήλους. Αν αυτοί δεν πωλούσαν το stock τους, τότε το πρόβλημα θα μεταφερόταν στις τράπεζες και στη συνέχεια στο ίδιο το κράτος. Ομως, για να συνέλθει πραγματικά η αγορά, το μέτρο θα πρέπει να παραταθεί ή -γιατί όχι;- και να καταργηθεί τελείως το τέλος ταξινόμησης».
Κωνσταντίνος Λεμπέσης (υπεύθυνος καταστήματος Land Rover North). Οι... ψυλλιασμένοι που τους προηγούμενους μήνες είχαν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς είναι, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λεμπέση, οι πρώτοι που έσπευσαν να αποκτήσουν αυτοκίνητο αμέσως μετά την εφαρμογή του μέτρου. Ο ίδιος μας λέει: «Πριν από τις μειώσεις, η χαμηλότερη τιμή μας ήταν στα 47.000 ευρώ, ενώ τώρα, η τιμή εκκίνησης του πιο οικονομικού αυτοκινήτου μας είναι στα 31.000 ευρώ. Υπάρχει αύξηση πωλήσεων στα καινούργια, αλλά χασούρα στα μεταχειρισμένα που είχαμε αποκτήσει από ανταλλαγές». Αναφορικά με τις παραγγελίες μη ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων, ο κ. Λεμπέσης τονίζει: «Αν υποθέσουμε πως κάποιος πελάτης παραγγείλει ένα αυτοκίνητο που δεν είναι ετοιμοπαράδοτο, αλλά χρειάζεται μήνες για να έρθει στην Ελλάδα, τότε ίσως υπάρξει πρόβλημα. Αυτό θα συμβεί γιατί αν το αυτοκίνητο δεν έχει βγάλει πινακίδες μέχρι τις 7 Αυγούστου, τότε ο πελάτης θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το τέλος ταξινόμησης».
Σπύρος Βουργίδης (Autom). Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων πολυτελών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον Σπύρο Βουργίδη. Ο ίδιος μας λέει: «Εμείς που πουλάμε μεταχειρισμένα υψηλού κυβισμού δεν επηρεαστήκαμε από το μέτρο, αλλά τα καινούργια έχουν σημειώσει αύξηση. Βέβαια, για να είμαστε προσαρμοσμένοι στα νέα επίπεδα της αγοράς, προχωρήσαμε σε μειώσεις κι έχουμε κατεβάσει τις τιμές γύρω στο 10%. Το αγοραστικό μας κοινό είναι συγκεκριμένο και προκειμένου να αποκτήσει ετοιμοπαράδοτο πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 150.000 ευρώ, δεν σκέφτεται την έκπτωση των 10.000 ευρώ. Ωστόσο, ρίξαμε ελαφρώς τις τιμές για να είμαστε μέσα στο κλίμα της αγοράς».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ
www.espressonews.gr