Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Γαλάζιες σημαίες σε ακατάλληλα νερά

Αν πιστεύετε ότι η αγαπημένη σας παραλία (ναι, αυτή την οποία πληρώνετε «χρυσάφι» για μια... μπαμπού ξαπλώστρα) είναι η πλέον ασφαλής με κρυστάλλινα νερά που έχουν τιμηθεί με το βραβείο της «γαλάζιας σημαίας», τότε ίσως και να πέφτετε έξω! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι συχνάζουν και στις πιο... κυριλέ πλαζ. Οπως προέκυψε από αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων που έκανε το ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα των νερών σε περισσότερες από 200 παραλίες (στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού κόλπου) βρέθηκαν αρκετές ακτές που η θάλασσά τους μπορεί να φημίζεται ως από τις πιο καθαρές, αλλά είναι γεμάτη επικίνδυνα μικρόβια.


«Η Σαλαμίνα εκπέμπει SOS»

Για μικρή βελτίωση της ποιότητας των θαλάσσιων νερών του Αργοσαρωνικού, σε σχέση με την περυσινή απαράδεκτη κατάσταση, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, που δεν δίστασε να δηλώσει ότι οι μισές από τις συνολικά δώδεκα ακτές της Αττικής που εξασφάλισαν την πολυπόθητη σημαία είναι ακατάλληλες για κολύμπι.

«Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήσαμε ελέγχους στα νερά 221 παραλιών της Αττικής. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως σε σχέση με την τραγική κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι, φέτος τα πράγματα είναι ελαφρώς βελτιωμένα. Οι συγκρίσεις των μετρήσεων τα λένε όλα! Πέρυσι, το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών άγγιζε το 43%, ενώ φέτος μειώθηκε περίπου σε 35,5%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το χειμώνα είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις, αλλά κυρίως στο βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας, αφού πλέον, μετά την επεξεργασία της, η λυματολάσπη δεν ρίχνεται μέσα στον Αργοσαρωνικό. Ωστόσο, η Σαλαμίνα και η Αίγινα έχουν τεράστιιο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές τα λύματα φεύγουν ανεπεξέργαστα προς την ανατολική πλευρά και έτσι οι δύο αυτές περιοχές πλήττονται. Ειδικά η Σαλαμίνα φέτος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Οι έλεγχοι έδειξαν πως δεν υπάρχει καμία παραλία καθαρή. Το νησί κυριολεκτικά εκπέμπει SOS.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για τις ακατάλληλες παραλίες της Βουλιαγμένης και ειδικότερα του Αστέρα που έχει βραβευτεί με «γαλάζια σημαία», αλλά και για το νότιο Ευβοϊκό, για τις ακτές του οποίου είπε χαρακτηριστικά… «άστα να πάνε».

«Από την περιοχή της Σκάλας Ωρωπού μέχρι τους Αγίους Αποστόλους η κατάσταση είναι υποφερτή, αλλά από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Εδώ βέβαια το πρόβλημα είναι χρόνιο και όχι σημερινό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, οι «γαλάζιες σημαίες» δίνονται κυρίως σε παραλίες που είναι άψογα οργανωμένες και όχι απαραίτητα σε ακτές που έχουν πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, όπως λανθασμένα πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα των λουόμενων που δεν διστάζει ακόμη και να πληρώσει αδρά προκειμένου να εξασφαλίσει… μια ξαπλώστρα σε κάποια «διάσημη» πλαζ.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στην «Espresso», οι έξι από τις συνολικά δώδεκα παραλίες της Αττικής που φέτος βραβεύτηκαν με «γαλάζια σημαία» είναι… ακατάλληλες για κολύμπι! Μεταξύ αυτών και οι ιδιαίτερα δημοφιλείς πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Λαγονησίου, για τις οποίες οι μετρήσεις έδειξαν πως είναι… πνιγμένες στους άκρως επικίνδυνους εντερόκοκκους!

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης: «Δώσανε "γαλάζια σημαία" σε τρεις παραλίες στο Λαγονήσι, ενώ οι έλεγχοι έδειξαν ότι οι δύο από αυτές είναι ακατάλληλες για κολύμπι. Επίσης, η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και η Ωκεανίδα είναι και αυτές ακατάλληλες, αφού το ποσοστό των εντερόκοκκων που εντοπίστηκαν στα νερά τους είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δίνει ως όριο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι έξι παραλίες που πήραν «γαλάζια σημαία» ενώ δεν έχουν κατάλληλα νερά είναι το Αυλάκι στο δήμο Μαρκόπουλο, οι δυο παραλίες στο Λαγονήσι του δήμου Καλυβίων, η Βάρκιζα στο δήμο Βάρης, ο Αστέρας στο δήμο Βουλιαγμένης και η Βούλα Α’ στο δήμο Βούλας».


«Δεν θέλουμε να μπλέξουμε με τους επιχειρηματίες»

Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, οι «γαλάζιες σημαίες» δεν είναι ελληνική πατέντα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς, διαφορετικούς για κάθε χώρα. Αυτοί, κάθε χρόνο, συγκεντρώνουν τις αιτήσεις ιδιωτών ή δήμων που θέλουν να εξασφαλίσουν σημαία για τις παραλίες τους και προχωρούν σε ελέγχους αξιολογώντας κυρίως την οργάνωση της ακτής και μετέπειτα την καταλληλότητα των θαλάσσιων νερών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει πως το ΠΑΚΟΕ έχει δεχτεί αλλεπάλληλες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να πραγματοποιεί τους ελέγχους για τις «γαλάζιες σημαίες» στη χώρα μας, αλλά τονίζει πως αρνήθηκε επειδή δεν θα υπέκυπτε ποτέ σε πιέσεις επιχειρηματιών.

«Εδώ και πέντε χρόνια ζητάνε από το ΠΑΚΟΕ να αναλάβει αυτή τη διαδικασία, αλλά εμείς δεν θέλουμε να δεσμευτούμε ούτε να μπλέξουμε με επιχειρηματίες που θα έρχονται και θα μας λένε ότι θέλουν να πάρουν "γαλάζια σημαία" για την παραλία που εκμεταλλεύονται απλά και μόνο επειδή έχουν ρίξει πολλά χρήματα για να τη φτιάξουν και να την οργανώσουν. Για μας το θέμα δεν είναι τα λεφτά, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, αλλά η ποιότητα των νερών. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς κάνουμε ελέγχους και έρευνες σε περισσότερες από 200 παραλίες όχι μόνο σε όσους ζητάνε να πάρουν "γαλάζια σημαία". Για παράδειγμα φέτος πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε 35 σημεία για τα οποία είχε γίνει αίτηση για να πάρουν σημαία και όχι σε 221 που πήγαμε εμείς που όμως δεν δίνουμε βραβεία. Υπάρχουν παραλίες που έχουν άψογη οργάνωση αλλά από νερά δεν είναι κατάλληλες. Αυτό το ξέρουν όλοι και αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των ερευνών μας».


Εντερόκοκκοι και κολοβακτηρίδια!

Με βάση τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατάλληλα νερά για κολύμβηση θεωρούνται αυτά που έχουν 100 εντερόκοκκους ανά 100 ml. θαλασσινού νερού, ενώ για τα παθογόνα κολοβακτηρίδια το όριο είναι 250 ανά 100 ml. νερού.
Τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι είναι επικίνδυνα μικρόβια, με τα δεύτερα να ευθύνονται για πολύ σημαντικές παθήσεις, όπως γαστρεντερίτιδες, δερματικές παθήσεις, ουρολοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδες, ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις.

Αυτές είναι μερικές από τις πλέον δημοφιλείς αλλά ακατάλληλες, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, ακτές που συγκεντρώνουν χιλιάδες λουόμενους κάθε καλοκαίρι.

1. Αστέρας Βουλιαγμένης Α. Εντερόκοκκοι: 255/100 ml νερού.
2. Αστέρας Βουλιαγμένης Β. Εντερόκοκκοι: 140/100 ml νερού.
3. Βουλιαγμένη Ακτή Ωκεανίδα αρχή. Εντερόκοκκοι: Απροσδιόριστος αριθμός!
4. Βουλιαγμένη τέρμα. Εντερόκοκκοι: Απροσδιόριστος αριθμός!
5. Λαγονήσι Γαλάζια Ακτή τέλος. Κολοβακτηρίδια: Απροσδιόριστος αριθμός! Εντερόκοκκοι. 170/100 ml νερού.
6. Λαγονήσι Delao. Κολοβακτηρίδια: Απροσδιόριστος αριθμός! Εντερόκοκκοι. 175/100 ml νερού.
7. ΕΟΤ Βάρκιζα. Εντερόκοκκοι: 115/100 ml νερού.
8. Βάρκιζα πλαζ αρχή. Εντερόκοκκοι. Απροσδιόριστος αριθμός!
9. Σκάλα Ωρωπού (Ενιαίο Λύκειο). Εντερόκοκκοι: Απροσδιόριστος αριθμός!
10. Ωρωπός (Atlantis Club) Εντερόκοκκοι: 118/100 ml νερού.


Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
«Καθαρές βουτιές χωρίς είσοδο»

Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες το ΠΑΚΟΕ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, που έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΚΟΕ με θέμα τις καθαρές και ασφαλείς παραλίες της Αττικής.

«Στις παραλίες του Παλαιού Φαλήρου κολυμπάμε άφοβα! Είμαι ευτυχής αφού μετά τις μετρήσεις που έγιναν αποδείχθηκε ότι τα νερά της περιοχής είναι καθαρά. Οι παραλίες του δήμου μας είναι ελεύθερες για όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης που να εκμεταλλεύεται την ακτή για να εισπράττει χρήματα από όσους θέλουν να κολυμπήσουν.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που με στεναχωρεί και αυτό δεν είναι άλλο από την αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού που δείχνουν στο χώρο ορισμένοι λουόμενοι, που πιστεύουν ότι η παραλία τους ανήκει επειδή δεν έχει είσοδο. Αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε και να καθαρίζουμε συνεχώς την ακτή, γιατί αν δεν το κάναμε η εικόνα της πλαζ θα θύμιζε παραλία από την οποία πέρασε… τσουνάμι! Δυστυχώς όμως ορισμένοι δεν εκτιμάνε αυτό που τους προσφέρουμε επειδή είναι τσάμπα. Πιστεύω πως ο κόσμος έχει χρέος να προστατέψει την παραλία και να τη διατηρήσει καθαρή».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: