Πρώτα θα αναφέρουμε τα καλά νέα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει σοβαρά να υιοθετήσει μία κοινή μεταναστευτική πολιτική. Στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα στις Κάννες, η γαλλική Προεδρία ισχυρίστηκε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάτι παραπάνω από απλά ένα «ευρωπαϊκό οχυρό».
Οι υπουργοί επιπλέον συζήτησαν διάφορες ιδέες προκειμένου να προσελκύσουν ξένα «ταλέντα» και παράλληλα να διευθετήσουν το ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Όμως υπάρχουν και άσχημα νέα: Η μεταναστευτική συνθήκη, η οποία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο, δεν περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες. Καθώς η Ε.Ε. άνοιξε τα εσωτερικά της σύνορα, από τη Λισαβόνα μέχρι τη Βαρσοβία, δεν είναι καθόλου απίθανο να φτάσει από το Σικάγο μέχρι και το Λος Άντζελες.
Μία ενδεχόμενη «διαπεραστική» Αμερική αποτελεί το βασικό λόγο που το Ιλινόις και η Καλιφόρνια δεν μπορούν να υιοθετήσουν ανεξάρτητη μεταναστευτική πολιτική. Παράλληλα για τον ίδιο λόγο η Πορτογαλία και η Πολωνία πρέπει να ακολουθήσουν κοινούς μεταναστευτικούς κανόνες. Όμως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι πολύ δύσκολο να παραχωρήσουν τέτοια αυτονομία σε τόσο ευαίσθητες περιοχές.
Επομένως η πρόοδος της συνεργασίας των κρατών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αργή, παρά τις έντονες προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι ότι περίπου έξι εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες διαμένουν ήδη στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 500.000 μετανάστες φτάνουν στα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι το ίδιο έντονο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως η πρόσβαση στην Ε.Ε. είναι πολύ ευκολότερη συγκριτικά με την προσπέλαση των αμερικανικών συνόρων.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα «ταλέντα» και στο πλαίσιο αυτό η Αμερική εξακολουθεί να προηγείται στον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο. Το 40% των μεταναστών του Καναδά έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γαλλία και στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 15%.
Η συνθήκη που υπογράφτηκε για τα μεταναστευτικά ζητήματα μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αυστηρή: Οι έλεγχοι των συνόρων αναμένεται να αυξηθούν και να γίνουν αυστηρότεροι, ενώ συγχρόνως θα χορηγούνται βίζες με βιομετρικά στοιχεία. Ωστόσο η προσέγγιση της συνθήκης από κάθε χώρα διαφέρει.
Για παράδειγμα η Γαλλία τάσσεται υπέρ των αυστηρών ελέγχων, ενώ η Ισπανία εμφανίζεται πιο ελαστική στην είσοδο των μεταναστών. Όμως η εν λόγω διαφορετικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα, τα οποία θα γίνουν αντιληπτά στο μέλλον.
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου