Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Γιατί τα Ρίχτερ δεν "αγγίζουν" τον Παρθενώνα

Σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αθήνα και την Ελλάδα, ο Παρθενώνας έχει καταφέρει μυστηριωδώς να διατηρήσει σχεδόν στο σύνολό του τη δομή του, παρά το ότι κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και συγχρόνως βρίσκεται σε μια σεισμικά δραστήρια περιοχή. Οι εκατοντάδες σεισμοί, ορισμένοι από τους οποίους μεγάλης έντασης, που έχουν πλήξει το νομό Αττικής δεν έχουν σταθεί μοιραίοι για το αρχιτεκτονικό κόσμημα της χώρας μας.

Το φαινόμενο έχει «προκαλέσει» την επιστημονική περιέργεια του Ιάπωνα καθηγητή Τοσικάζου Χαναζάτο από το Πανεπιστήμιο Μιέ, ο οποίος μάλιστα ελπίζει να βρει τεκμηριωμένη απάντηση στη διάρκεια μελέτης της σεισμικής αντοχής του μνημείου. Το εγχείρημα, που πρόκειται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, γίνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και του Πολυτεχνείου Αθηνών.

Ο 52χρονος καθηγητής, γνωστός ως ο καλύτερος ερευνητής των αιτιών αντοχής των πενταώροφων παγόδων στις σεισμικές δονήσεις, θα επικεντρώσει την προσοχή του στην ευέλικτη δομή των κιόνων που έχουν αντέξει τα Ρίχτερ των σεισμικών δονήσεων. Από τη μελέτη του στις παγόδες, ο καθηγητής Χαναζάτο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οφείλουν την ανθεκτικότητά τους στο ότι οι όροφοι συνδέονται μεταξύ τους μόνο με ξυλόκαρφα.

Το «μυστήριο» του Παρθενώνα άρχισε να προκαλεί την περιέργεια του Τοσικάζου Χαναζάτο πριν από είκοσι χρόνια, όταν ακόμα ήταν ερευνητής που συνεργαζόταν με το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο στο Τόκιο. Ωστόσο μόλις το 2005, που προσελήφθη στο Πανεπιστήμιο Μιέ, μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα. Εκτιμά ότι ο ναός, αργά ή γρήγορα, θα του αποκαλύψει την απόρρητη αρχιτεκτονική μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ελληνες για να αντιμετωπίσουν τους σεισμούς!

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιάπωνας καθηγητής είναι αποφασισμένος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Repubblica», να βάλει σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά του προκειμένου να βρει την απάντηση στο μυστήριο του Παρθενώνα. Εξάλλου, πιστεύει ότι η επιθυμία του να προσφέρει στη διατήρηση και συντήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς είναι κάτι που θα κάνει περήφανα τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: