ΣΤΑ 117 ΔΙΣ. Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ * 83 ΔΙΣ. ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Εξαϋλώθηκε το 40% του Χ.Α.
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Στο καναβάτσο ρίχνουν ξανά το χρηματιστήριο της Αθήνας οι αθρόες ρευστοποιήσεις των ξένων κερδοσκοπικών funds, που αυτή την περίοδο επιδίδονται σε έναν ακόμη γύρο ξεπουλήματος μετοχών διεθνώς, βλέποντας την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται.
Από χθες η αγορά της Αθήνας βρίσκεται σε «οριακό» σημείο όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος, καθώς οι επιθετικές πωλήσεις που εκδηλώθηκαν στις τράπεζες, με αφορμή τον αναζωπυρούμενο προβληματισμό ότι δεν θα επιτύχουν τους στρατηγικούς στόχους τους, επανέφεραν για τέταρτη φορά μέσα στη χρονιά τον Γενικό Δείκτη στο κομβικό επίπεδο των 3.100 μονάδων.
Το χειρότερο για όσους επιχειρούν να διαβάσουν την κίνηση της αγοράς με βάση τις τεχνικές ενδείξεις είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους υποχωρώντας στις 3.131,60 μονάδες (-2,55%), μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «ανησυχητική» από τους αναλυτές. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 3.000 μονάδων, όσο παράλογη κι αν μοιάζει μετά από μια πτώση της τάξης του 40% φέτος, εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου βάζοντας στο παιχνίδι των ρευστοποιήσεων και θεσμικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Η μόνη νότα αισιοδοξίας για μια σημαντική μερίδα επενδυτών που εξακολουθούν να βλέπουν λιγότερο «μαύρα» τα πράγματα προέρχεται από τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών και τις αγοραστικές ευκαιρίες που κατά κοινή ομολογία έχουν προκύψει μετά το πολύμηνο σφυροκόπημα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αρκεί να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους μέχρι και χθες η συνολική αξία των μετοχών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 83 δισ. ευρώ (από τα 200 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007 στα 117 δισ. ευρώ χθες) με τις σωρευστικές απώλειες για το Χ.Α. την ίδια περίοδο να φτάνουν το 40%!
Η εικόνα είναι πολύ πιο άσχημη για τις μετοχές μικρότερων εταιρειών, αφού η λεγόμενη «περιφέρεια» πληρώνει και αυτή τη φορά πολύ πιο ακριβά τα σπασμένα της διεθνούς κρίσης. Ενδεικτικό της απαξίωσης που κυριαρχεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ταμπλό είναι πως περίπου 50 έως 60 μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης αποτιμώνται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους, έχοντας υποστεί συντριπτικές απώλειες μέχρι και 80-90% τους τελευταίους μήνες.
Υπό το πρίσμα αυτό και η σημερινή, αλλά κυρίως οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας χαρακτηρίζονται κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α αφού θα παιχτεί το στοίχημα είτε της εξισορρόπησης είτε μιας νέας βουτιάς κάτω πλέον και από τις 3.000 μονάδες, προς επίπεδα τιμών που είχε να δει η ελληνική αγορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Κλάδος-καταλύτης για τη ρότα της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει ο τραπεζικός, που πρωταγωνίστησε και χθες στη βύθιση του Γενικού Δείκτη (-4,2%).
Οι ισχυρότερες τραπεζικές μετοχές, όπως της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με νέες απώλειες 4-5%, με την τελευταία να κλείνει μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2004 (13,02 ευρώ).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου