Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Μύγες-ντετέκτιβ για σκοτεινά εγκλήματα!

Οι μύγες μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση εγκλημάτων! Η παρουσία τους μαζί με άλλα έντομα σ’ ένα νεκρό σώμα βοηθά σημαντικά στον προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου θανάτου και επιπλέον καταδεικνύει αν το σημείο στο οποίο βρέθηκε το πτώμα είναι η αρχική του θέση. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο όγκος πληροφοριών που μπορούν να... μεταφέρουν οι μύγες στους ιατροδικαστές είναι τεράστιος. Από τη μελέτη των εντόμων σ’ ένα σκηνικό εγκλήματος οι εντομολόγοι έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να αποκλείσουν ή να συνδέσουν υπόπτους με τον τόπο του εγκλήματος, καθώς και να αντλήσουν πολλά στοιχεία που βοηθούν την αστυνομία στη διαλεύκανση εγκλημάτων.

Κι αυτό γιατί οι μύγες «ανακαλύπτουν» συνήθως πριν από τη αστυνομία ένα πτώμα. Αυτό ακριβώς το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι η διαδικασία της αποσύνθεσης βασίζεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50% στα έντομα, κάνει τους εντομολόγους δυνάμει ιατροδικαστές. «Οι οσμές από την αποσύνθεση ενός πτώματος που αρχίζει μετά το θάνατο τραβούν αμέσως τις ενήλικες μύγες, σε διάστημα που δεν ξεπερνά τη μία ώρα. Μόλις βρίσκουν ένα πτώμα οι μύγες γεννούν τα αβγά τους. Σε ορισμένα είδη, οι νέες μύγες προέρχονται από προνύμφες που μοιάζουν με σκουλήκια. Οι προνύμφες μεταλλάσσονται σε κουκούλι και στη συνέχεια σε νέες μύγες. Για να αλλάξουν στάδιο και να μεγαλώσουν, οι μύγες χρειάζονται τροφή. Εμείς γνωρίζουμε πόσο διάστημα χρειάζεται κάθε είδος εντόμου ανάλογα με το περιβάλλον για να αλλάξει στάδιο. Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή όπου έχει βρεθεί ένα πτώμα, μπορούμε να προσδιορίσουμε από το μέγεθος της προνύμφης το χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή που οι προνύμφες βρήκαν το πτώμα. Αρα μπορούμε να μάθουμε την ώρα θανάτου», εξηγεεί στην «Espresso» η δρ Σμαράγδα Σωτηράκη, κτηνίατρος παρασιτολόγος, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ).


«Μιλούν» για την ώρα θανάτου, μυρίζουν και φορτία ναρκωτικών


Εκτός από την ώρα θανάτου, οι ιατροδικαστές εντομολόγοι μπορούν να εξακριβώσουν αν έχει γίνει μεταφορά πτώματος, αποκαλύπτοντας έτσι άγνωστες πτυχές ενός εγκλήματος. «Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχει διαφορά χρόνου από τη στιγμή που κάποιος πέταξε ένα πτώμα το οποίο κρατούσε, για παράδειγμα, κλεισμένο σ’ ένα υπόγειο ή σ’ ένα πορτμπαγκάζ μέσα σε σακούλες, σε σημείο όπου δεν μπορούσαν να το βρουν οι μύγες. Ο παθολόγος ιατροδικαστής θα μπορέσει να βρει την ώρα θανάτου, αλλά εμείς συλλέγοντας τις προνύμφες από τις μύγες μπορούμε να εξακριβώσουμε πόση ώρα έμεινε πεταμένο ένα νεκρό σώμα σ’ έναν ανοιχτό χώρο υπολογίζοντας πόσες μέρες ήταν εκεί οι προνύμφες» λέει η κ. Σωτηράκη και συμπληρώνει: «Οσων ημερών είναι οι προνύμφες πάνω σ’ ένα πτώμα τόσες μέρες βρίσκεται εκεί».

Οι μύγες μπορούν να προδώσουν ακόμη και τοξικομανείς, αφού από την ανάλυσή τους υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, κάποια είδη εντόμων προδίδουν ακόμη και τη χώρα προέλευσης μιας παρτίδας ναρκωτικών. «Σε φορτία με ναρκωτικά έχουν βρεθεί έντομα που τα συναντάμε μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Από αυτά μπορούσαμε να διαπιστώσουμε ποια ήταν η χώρα παραγωγής των ναρκωτικών» λέει η κ. Σωτηράκη, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατροδικαστικής Εντομολογίας.

Στην Ελλάδα προς το παρών η ιατροδικαστική εντομολογία εφαρμόζεται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία ή στην Αγγλία, οι εντομολόγοι καλούνται να... διαλευκάνουν εγκλήματα θυμίζοντας κάτι από τη φημισμένη σειρά «CSI» που προβάλλεται στην τηλεόραση. Οπως επισημαίνει η κ. Σωτηράκη, στο εξωτερικό μια σειρά από ειδικότητες, όπως οι εντομολόγοι ή οι βοτανολόγοι, συνεργάζονται με τους ιατροδικαστές, αφού με τις γνώσεις τους προσφέρουν επιπλέον στοιχεία στην έρευνα ενός εγκλήματος.


ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: