Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ο εφιάλτης ξέφυγε από εργαστήριο

Εντονα ερωτήματα για την προέλευση του ιού της γρίπης των χοίρων ανακύπτουν ύστερα από μια μικρή έρευνα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων. Κι αυτό διότι ομάδα ερευνητών του κέντρου είχε ανακοινώσει πριν από πέντε χρόνια ότι θα προσπαθούσε να παρασκευάσει υπερ-ιούς της γρίπης συνδυάζοντας απλούστερες μορφές τους με στόχο να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη. Μήπως, λοιπόν, ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν δημιουργήθηκε στη φύση, αλλά στο εργαστήριο; Μήπως κάτι πήγε στραβά στα πειράματα και τελικά βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, έστω κατά λάθος; Τον Ιανουάριο του 2004, πάντως, οι ερευνητές είχαν ανακοινώσει πως επρόκειτο να δημιουργήσουν έναν ιό που θα ήταν συνδυασμός εκείνου της ανθρώπινης γρίπης και της γρίπης των πουλερικών (Η5Ν1), που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο απόγειό της. Σκοπός τους στη συνέχεια, όπως έλεγαν επισήμως, ήταν να δοκιμάσουν τη δράση του υπερ-ιού σε ζώα. Τα γουρούνια είναι, ως γνωστόν, ζώα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική έρευνα. Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωναν εκείνη την εποχή, θα ένωναν τους δύο ιούς (ανθρώπινο και πουλερικών) στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα μόλυναν με αυτούς πειραματόζωα για να δουν τις συνέπειες. Εναλλακτικό σενάριο ήταν να ενώσουν γονίδια του κάθε ιού με γονίδια του άλλου. Αυτό θα άνοιγε, μάλιστα, το δρόμο και για την παρασκευή εμβολίου κατά του υπερ-ιού. Μήπως τελικά τα πειράματα έγιναν και με τους δύο τρόπους και σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες αυτών των πειραμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι αφού μελετούσαν τις συνέπειες του υπερ-ιού είχαν σκοπό να διαπιστώσουν αν τα ζώα μπορούν να μολύνουν στη συνέχεια τους ανθρώπους;


Ψάχνουν σε αγοράκι το κλειδί της εξάπλωσης


Ενα τετράχρονο αγοράκι, ο Εντγκαρ Χεερνάντες Χερνάντες, ίσως να κρύβει το μυστικό για το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων. Ο μικρός, που ήταν ο πρώτος που προσβλήθηκε από τη γρίπη των χοίρων, θεραπεύτηκε από την ασθένεια, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με δύο βρέφη που έμεναν στο ίδιο χωριό και εκτιμάται από ορισμένους πως υπέκυψαν στην ασθένεια.

Ολα ξεκίνησαν, όπως ανακοινώθηκε από τις μεξικανικές αρχές, στο χωριό Λα Γκλόρια, όπου οι κάτοικοι παραπονιόνταν τελευταία για δυσοσμία αλλά και πολλές μύγες, που προέρχονταν από κοντινή φάρμα εκτροφής χοίρων, η οποία διαθέτει στην αγορά σχεδόν ένα εκατομμύριο γουρούνια ετησίως. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η φάρμα ανήκει σε μια μεξικανική αλλά και μια αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Βιρτζίνια, που είναι η μεγαλύτερη του κόσμου στην παραγωγή και διάθεση χοιρινού κρέατος.

Οι κάτοικοι του χωριού Λα Γκλόρια έκαναν λόγο για σμήνη μυγών, τα οποία έκαναν αφόρητη την κατάσταση. Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, ότι η περίπτωση του μικρού Εντγκαρ καταγράφηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν πως ξεκίνησε η διάδοση της γρίπης. Κάποιοι συγχωριανοί του τετράχρονου αγοριού, μάλιστα, είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε οι υγειονομικές αρχές είχαν ουσιαστικά βάλει σε καραντίνα το χωριό, το οποίο ψεκάστηκε με χημικά για να εξοντωθούν οι μύγες.

Εκπρόσωπος της φάρμας των χοίρων έσπευσε χθες να δηλώσει ότι από τους ελέγχους που έγιναν δεν βρέθηκαν κλινικά στοιχεία ή συμπτώματα ύπαρξης γρίπης των χοίρων στα κοπάδια ή τους εργαζόμενους. Στο πλευρό της εταιρείας, η ένωση χοιροτρόφων του Μεξικού εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν ξεκίνησε από τους χοίρους η ασθένεια.
Ωστόσο, πληροφορίες από ερευνητές αναφέρουν ότι το 60% των 3.000 κατοίκων της Λα Γκλόρια έχει ζητήσει ιατρική βοήθεια για προβλήματα υγείας από το Φεβρουάριο.


Αυξάνονται τα κρούσματα αλλά και οι... μαγικές συνταγές μέσω Ιντερνετ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων αλλάζει πια συνεχώς, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο διαπιστώνεται πως έχουν μολυνθεί από την ασθένεια, την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να παρασκευάσουν το εμβόλιο αφού, όπως ομολογούν, δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσουν τον ιό με περιοριστικά μέτρα.

Οι νεκροί στο Μεξικό ξεπέρασαν τους εκατόν πενήντα, ενώ ύποπτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε Ισπανία -δύο-, ΗΠΑ, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα. Στις ΗΠΑ αναφέρθηκε και το πρώτο κρούσμα στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην εταιρεία Ernst & Young. Μια εργαζόμενη διαγνώστηκε να πάσχει από τη γρίπη των χοίρων και παραμένει σπίτι της όπου αναρρώνει, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους μέχρι να απολυμανθεί ο χώρος. Ταυτόχρονα, δεκάδες χώρες ανακοινώνουν πως εξετάζονται άνθρωποι με συμπτώματα της ασθένειας, ενώ γίνεται προσπάθεια λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Πάντως, υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι που ακόμα και τώρα προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες είναι τα spam mails που φθάνουν σε χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο υποσχόμενα ότι έχουν το φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου. Πρόκειται είτε για μη εγκεκριμένα σκευάσματα είτε για κάθε είδους βότανα που υποστηρίζεται πως θεραπεύουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που στέλνουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα απλώς θέλουν να αποσπάσουν από εύπιστους ή πανικόβλητους πολίτες τους αριθμούς των πιστωτικών τους καρτών.

Σε ό,τι αφορά τους επιτήδειους, είναι πολλοί ακόμα και στο Μεξικό. Παράδειγμα, οι τρεις ένοπλοι οι οποίοι φορώντας χειρουργικές μάσκες εισέβαλαν σε πολυκατάστημα κι έκλεψαν όλα τα ρολόγια που υπήρχαν στις προθήκες. «Θύμα» της γρίπης έπεσε και η μεξικάνικη πρεμιέρα της ταινίας «X-Men: Wolverine» με πρωταγωνιστή τον Χιου Τζάκμαν. Ματαιώθηκε λόγω του συναγερμού που έχει σημάνει στη χώρα για τη γρίπη των χοίρων.

Πανικός, εξάλλου, προκλήθηκε και στην Ελβετία όταν κιβώτιο που περιείχε δείγματα ιού της γρίπης των χοίρων σε ξηρό πάγο και μεταφερόταν με τρένο από τη Ζυρίχη εξερράγη, τραυματίζοντας δύο άτομα. Γρήγορα, πάντως, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού τα δείγματα δεν ήταν του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, που προκάλεσε την επιδημία στο Μεξικό. Η έκρηξη έγινε όταν ο πάγος έλιωσε εξαιτίας της αύξησης της πίεσης μέσα στο κιβώτιο. Η κρίση έχει πάντως και κάτι θετικό, τουλάχιστον για την τιμή του χρυσού, καθώς πολλοί επενδυτές, θορυβημένοι από τις εξελίξεις, στρέφονται στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου. Αυτό, όπως είναι φυσικό, οδηγεί σε αύξηση της τιμής του.


Εχθρός του ιού η ζέστη;


Τη σχέση του ιού τη γρίπης των χοίρων με τις καιρικές συνθήκες αναζητούν οι επιστήμονες θέλοντας να διαπιστώσουν αν οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν τη διάδοση και τη σοβαρότητά του. Οταν δουν πώς αντιδρά στο κρύο, τη ζέστη, την ξηρασία και την υγρασία, θα μπορούν να βρουν τις χώρες που λόγω καιρού είναι πιο ευάλωτες. Θα μάθουν ακόμα αν ο ιός θα μπορεί να επιστρέφει κάθε χρόνο, ανάλογα με τον καιρό. Γενικά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το κρύο και η ξηρή ατμόσφαιρα βοηθούν ιούς σαν κι αυτόν να επιβιώνουν περισσότερο έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η ζέστη των τροπικών κλιμάτων σε συνδυασμό με την υγρασία είναι μάλλον εχθροί των ιών, ενώ και οι περίοδοι αργιών στα σχολεία δεν τους βοηθούν να εξαπλώνονται. Επίσης, ο εμβολιασμός και η καλή υγιεινή μπορούν να κρατήσουν σε απόσταση τους ιούς.



Πτώση και στη ζήτηση του χοιρινού

Παρ’ όλο που η επιστημονική κοινότητα καθησυχάζει τονίζοντας ότι ο ιός H1N1 δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος και ότι σκοτώνεται στις θερμοκρασίες μαγειρέματος, δηλαδή στους 70 βαθμούς Κελσίου, οι καταναλωτές δείχνουν επιφυλακτικοί και «ψηφίζουν» μοσχαρίσιο κρέας αλλά και κοτόπουλο!

Ο παγκόσμιος συναγερμός για το ενδεχόμενο πανδημίας και η εξάπλωση του ιού της γρίπης των χοίρων «πάγωσε» τη ζήτηση για χοιρινό κρέας. Μειωμένες παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, τα ψητοπωλεία και αλλά και στα χασάπικα της γειτονιάς.

Για μείωση της τάξης του 15% κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Γιάννης Κοντογιώργης «Ερχονται πελάτες που έπαιρναν χοιρινό καλαμάκι και τώρα ζητούν σουβλάκι με κοτόπουλο. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες δείχνουν να φοβούνται περισσότερο» δήλωσε στην «Espresso». Προβληματισμένος είναι και ο κ. Σαϊτης που διατηρεί χασάπικο στην περιοχή του Μαρκόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση του χοιρινού θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, που θα φτάσει ακόμη και το 50%. «Τα κρέατά μας είναι ντόπια, αλλά ο κόσμος αποφεύγει αυτές τις ημέρες να αγοράσει χοιρινό. Θα γίνει ό,τι έγινε με τη νόσο των πτηνών» λέει τονίζοντας ότι μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος οι κρεατοφάγοι θα επιλέγουν μοσχάρι και κοτόπουλο.

Αζήτητες στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ παραμένουν οι πανσέτες και οι χοιρινές μπριζόλες. Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρία Μυλωνά, στατιστικά στοιχεία για την πτώση στις πωλήσεις θα υπάρχουν μετά το σαββατοκύριακο, όμως αναμένεται να σημειωθεί μείωση, καθότι ο κόσμος είναι φοβισμένος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βαρβάκειου κρεαταγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης αναφέρει ότι οι πελάτες ψωνίζουν κανονικά χοιρινό κρέας. «Θα έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους για να μην καταστρέψουμε την ελληνική κτηνοτροφία. Μετά τη νόσο των πτηνών ο κόσμος δεν ανησυχεί το ίδιο και συνεχίζει να τρώει χοιρινό».

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: