Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Το τελευταίο σφύριγμα

Είναι ο πρώτος (ίσως και ο τελευταίος) που εισήγαγε τον όρο του «star» στην ελληνική διαιτησία. Ονειρευόταν ένα καλύτερο φινάλε στην καριέρα του (όπως, για παράδειγμα, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρώμη), αλλά τον εμπόδισε ο σοβαρός τραυματισμός στη μέση. Ενα χρόνιο πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε και το οποίο παρά την υπερπροσπάθεια τον υποχρέωσε να σταματήσει την ενεργό δράση (το ανακοίνωσε επισήμως τη Μεγάλη Πέμπτη) στα 43 του χρόνια. Ομως, το παλμαρέ του ήταν ιδιαίτερα πλούσιο. Μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφού έχει διαιτητεύσει περισσότερα διεθνή ματς από ό,τι όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες διαιτητές. Δεκάδες αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ, εκ των οποίων τρεις ημιτελικοί παίρνοντας υψηλό βαθμό. Ενα τελικό Ολυμπιακών Αγώνων (το 2004 στην Αθήνα), συμμετοχή σε Μουντιάλ (2002) και παρουσία στα τρία τελευταία EURO. Δεν έδωσε το «παρών» στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία γιατί δεν πέρασαν τα τεστ οι βοηθοί του!

Ο Κύρος Βασσάρας πέρα από κάθε αμφιβολία περνάει στην ιστορία ως ο πιο διάσημος Ελληνας διαιτητής όλων των εποχών. Δεν το επιδίωξε από αυταρέσκεια αλλά «κατοχύρωσε» τον τίτλο εξαιτίας της φήμης που απέκτησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Επίσης, μπορεί να καυχιέται ότι κανείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αμφισβήτησε την εντιμότητά του. Είναι ένα «διαβατήριο» που θεωρεί τη μεγάλη επιβράβευση της καριέρας του.

«Μέντορας» του ήταν ο πατέρας του Αντώνης, ο οποίος έφυγε πέρσι από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Ηταν αυτός που τον έβαλε στον χώρο της διαιτησίας. Αλλωστε, οι παιδικές παραστάσεις του και οι επιρροές του προέρχονται από τον πατέρα του. Στα νεανικά χρόνια του ο Κύρος ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αλλά διαπίστωσε ότι δεν του πήγαινε και στράφηκε στη διαιτησία. Το ντεμπούτο του στην Α' Εθνική το έκανε το 1996 με το παιχνίδι Εδεσσαϊκός - Απόλλων. Διαιτητής έγινε το 1984 και πήρε το χρίσμα του διεθνούς το 1998, στα 33 χρόνια του! Σε μια ηλικία δηλαδή που αρκετοί διαιτητές δεν έχουν ακόμη διευθύνει ματς στη δική μας Α’ Εθνική! Το 1999 σφύριξε τον πρώτο διεθνή αγώνα του (Αυστρία - Σαν Μαρίνο). Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων στη Νέα Ζηλανδία. Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη.

Εντός συνόρων αντιμετώπισε πολλές φορές τη δυσπιστία των «μεγάλων» του κέντρου. Πολλοί τον αποθέωναν, άλλοι τόσοι τον κατηγορούσαν (ειδικά για το σταριλίκι που έβγαζε στα παιχνίδια), όμως όλοι παραδέχονταν ότι ο Κύρος δεν ήταν δυνατόν να μπει σε καλούπια.

Στην προσωπική του ζωή ο Κύρος Βασσάρας είναι ένας κλασικός οικογενειάρχης. Είναι παντρεμένος με τη γλυκύτατη Ντέπυ Κοξένογλου (που είναι υπάλληλος της ΕΠΟ) και πριν από έξι μήνες απέκτησε τον διάδοχο. Ο μικρός Αντώνης θα πάρει το όνομα (ασφαλώς) του παππού του και είναι πλέον η μεγάλη αδυναμία του Κύρου, που έχει και μία κορούλα έντεκα ετών, τη Βιβή, από τον πρώτο του γάμο. Μένει μόνιμα στην Αθήνα (αν και ανήκει στον σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης) γιατί έχει το κεντρικό πρακτορείο ταξιδίων με την επωνυμία «KYROS travel & services» στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και υποκατάστημα στη συμπρωτεύουσα.
Μιλάει τρεις γλώσσες, γεγονός που ήταν το μεγάλο ατού του για τη διεθνή καριέρα: ιταλικά, αγγλικά και γερμανικά. Επίσης, έχει τελειώσει τη σχολή ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι λάτρης του ποιοτικού ντυσίματος και προσέχει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Εχει βαθιά θρησκευτική πίστη και πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία για να προσευχηθεί. Του αρέσουν πολύ το ψάρι και το καλό κρασί και να κάνει διακοπές στο εξοχικό του στη Χαλκιδική. Αγαπημένοι τραγουδιστές είναι ποιοι άλλοι; Οι συμπατριώτες του Βασίλης Καρράς και Πασχάλης Τερζής, με τους οποίους διατηρεί και φιλική σχέση.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του είναι πολύ δημοφιλής και κατά περιόδους δέχεται προτάσεις για να θέσει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά τις απορρίπτει.

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια ο Κύρος Βασσάρας είχε συγκινήσει την Ελλάδα όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα β' βαθμού. Από διαρροή του καλοριφέρ άρχισε να τρέχει καυτό νερό στο δωμάτιο της κορούλας του Βιβής και μόλις άκουσε τις φωνές της αψήφησε τον κίνδυνο και έκανε το καθήκον του σαν πατέρας. Εμεινε κλινήρης στο «Ιπποκράτειο» περίπου δέκα ημέρες και μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για σχεδόν έναν μήνα.


Οι επιλογές για την επόμενη μέρα

Αν κάποιος δεν θέλει να δει ξανά τον Κύρο Βασσάρα με σορτσάκι μέσα στους αγωνιστικούς χώρους αυτός είναι ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Οχι γιατί είναι χαιρέκακος, αλλά γιατί τον θεωρεί τον πλέον κατάλληλο για να καλυτερεύσει την εικόνα της ελληνικής διαιτησίας. Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ είναι αποφασισμένος να αλλάξει ακόμη και το καταστατικό της ομοσπονδίας, που προβλέπει ότι για να γίνει κάποιος αρχιδιαιτητής χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια από τη μέρα που εγκατέλειψε την ενεργό δράση, προκειμένου να διορίσει τον Βασσάρα στη θέση του νέου αρχιδιαιτητή. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η συνεργασία του με την ΕΠΟ (φαντάζει σχεδόν απίθανο), τότε θα συνεργαστεί με την ΟΥΕΦΑ. Τον περιμένει μια θέση στα γραφεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Νιόν της Ελβετίας, καθώς οι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ εκτιμούν τον χαρακτήρα, τις γνώσεις και την εντιμότητά του.

Π. ΚΑΤΩΝΗΣ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: