Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Δουλεύουμε περισσότερο, γινόμαστε φτωχότεροι

Ενας στους δύο εργαζόμενους γυρίζει από τη δουλειά στο σπίτι σακατεμένος, αφού δουλεύει περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Και αμείβεται με μικρότερο μισθό καθώς τις όποιες αυξήσεις τις τρώει ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης Eurofound, έναν τριμερή οργανισμό (κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικάτα) που εδρεύει στο Δουβλίνο, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι απασχολούνται συνήθως περισσότερες ώρες από ό,τι στην Ευρώπη. Δηλαδή 45,4 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 38,4 ώρες που είναι ο μέσος όρος στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ώρες την εβδομάδα περισσότερο. Τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται μια τάση μείωσης των ωρών εργασίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως οι ώρες εργασίας εξακολουθούν να είναι αυξημένες, παρά το νομοθετημένο όριο (συμβατικό ωράριο) των 40 ωρών εβδομαδιαίως που έχει συμφωνηθεί (νομοθετηθεί).

10 ώρες ημερησίως

Ετσι, με βάση την έρευνα του Eurofound, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, 1 στους 4 Ελληνες εργαζόμενους (25,9%) απασχολείται τουλάχιστον δέκα ώρες ημερησίως και για περισσότερες από πέντε ημέρες τον μήνα, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου 1 στους 6 εργαζόμενους (16,9%) βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.

Από την άλλη, και παρά τον πρόσθετο κόπο, αυτή η επιπλέον εργασία δεν πληρώνεται. Μετά την ονομαστική αύξηση που πέτυχαν τα συνδικάτα το 2006 κατά 5,8% και 5,1% το 2007, ήρθε ο πληθωρισμός (σημ. και τα τιμολόγια του Δημοσίου) που κατατρώγει το γλίσχρο εισόδημα. Πέρυσι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έλαβαν μέση πραγματική αύξηση της τάξεως του 1,2%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που κυμαίνεται στο 2,3%.

Παρά το γεγονός ότι πλέον κυριαρχούν τα λευκά κολάρα (υπάλληλοι) και όχι τα μπλε (εργάτες), οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο σπίτι τους με πόνο στην πλάτη και άγχος (1 στους 2) εξαιτίας της εργασίας. Η εντατικοποίηση της εργασίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά στη χώρα μας τα πράγματα εξελίσσονται δραματικά.

Οι Ελληνες εργάζονται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς (73,3% έναντι 59,6% στην Ε.Ε.) και με μικρές προθεσμίες (68,4% έναντι 61,8%). Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν περιορισμένη δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιοι το ωράριο εργασίας τους έστω εν μέρει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και ιδιωτικού βίου. Στην Ε.Ε. των 27, μόνο οι εργαζόμενοι της Κύπρου και της Βουλγαρίας έχουν λιγότερη ευελιξία (σε εθελοντική βάση) στα ωράρια εργασίας απ' ό,τι στη χώρα μας.

Περισσότεροι Ελληνες εργαζόμενοι θεωρούν ότι η εργασία έχει βλάψει την υγεία τους σε σύγκριση με άλλους στην Ευρώπη (68,1% έναντι 35,2%).

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: