Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Μυστήριο, 100 χρόνια μετά...


via InOut by g7 on 7/5/08

Στις 30 Ιουνίου του 1908 μια εκτυφλωτική λάμψη φώτισε τη Σιβηρία και μια έκρηξη ισχυρή όσο... 1.000 Χιροσίμες ισοπέδωσε δασική έκταση 2.150 τετρ. χιλιομέτρων!


Στην απομακρυσμένη περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Ιουνίου του 1908, ο ουρανός σχίζεται στα δύο καθώς η ατμόσφαιρα πάνω από το ποτάμι και το γύρω παγωμένο δάσος γεμίζει με γαλάζιες φλόγες.

Συνημμένο Αρχείο 22252


Η λάμψη τους καλύπτει το χλωμό φως του Ηλιου. Σε μερικά λεπτά μία γιγαντιαία έκρηξη, που ακολουθείται από ήχους σαν χιλιάδες κανόνια να πυροβολούν ταυτόχρονα, ρίχνει στο έδαφος όσους περιφέρονταν σε κοντινή απόσταση, πετώντας τους -σύμφωνα με μαρτυρίες- αρκετά μέτρα μακριά και ισοπεδώνοντας μια δασική έκταση 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η γη τρέμει κάτω από τα πόδια των λιγοστών περιοίκων και τζάμια σπάνε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτή είναι μία από τις πολλές περιγραφές της μυστηριώδους έκρηξης της Τουνγκούσκα, για τα αίτια της οποίας αρκετοί σοβαροί επιστήμονες, αλλά και πολλοί παρα - επιστήμονες, ερίζουν μέχρι και σήμερα.

Τι ή ποιος κρυβόταν πίσω από αυτή την κοσμικών διαστάσεων έκρηξη (οι μέτριες εκτιμήσεις της ισχύος της κάνουν λόγο για 1.000 Χιροσίμες); Ηταν - όπως λέει η περισσότερο διαδεδομένη επιστημονική άποψη - ένας κομήτης (ή ένας αστεροειδής ή κάποιος μετεωρίτης), ο οποίος δεν έφτασε ποτέ να χτυπήσει το έδαφος; Ηταν εξωγήινοι;

Σενάρια
Η «ακτίνα θανάτου» του Νικολά Τέσλα; Την αλήθεια ή το ψεύδος αυτών των προτάσεων κλήθηκαν να εξετάσουν όσοι συμμετείχαν στο συμπόσιο με θέμα «Το γεγονός της Τουνγκούσκα», που διοργανώθηκε αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Η κρατούσα επιστημονική άποψη για το τι συνέβη στην Σιβηρία εκατό χρόνια πριν είναι ότι ένας κομήτης ή ένας αστεροειδής διαπέρασε την ατμόσφαιρα της Γης φλεγόμενος και εξερράγη μερικά μόλις χιλιόμετρα από το έδαφος. Το αντεπιχείρημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι προκάλεσε την έκρηξη, καθώς το «άγνωστο σώμα» δεν άφησε πίσω του συντρίμμια. Οι μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή δείχνουν αυξημένες τιμές σε νικέλιο και ιρίδιο, στοιχεία που έχουν εντοπιστεί σε μετέωρα σώματα.

Μόλις πέρυσι, ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Μπολόνια που επισκέφθηκαν την περιοχή της καταστροφής, διατύπωσαν την άποψη ότι η λίμνη Τσέκο είναι στην ουσία ο κρατήρας από τη σύγκρουση ενός από τα θραύσματα του αστρικού σώματος που εισήλθε στην ατμόσφαιρα.

Φέτος, θα μεταβούν και πάλι στην περιοχή και με τη χρήση σόναρ θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το αντικείμενο. Αλλοι επιστήμονες απαντούν ότι η λίμνη έχει ηλικία 5.000 χρόνων. Σύμφωνα, πάντως, με την πιο πρόσφατη θεωρία (διατυπώθηκε αυτή την εβδομάδα), η έκρηξη ίσως να προκλήθηκε από την απότομη απελευθέρωση μεθανίου από το έδαφος.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΦΩΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η έκρηξη στην Τουνγκούσκα και οι δονήσεις που αυτή προκάλεσε καταγράφηκαν σε αρκετά γεωλογικά Ινστιτούτα της Ευαρασίας.

Παρότι το 1908 δεν χρησιμοποιούταν η κλίμακα Ρίχτερ, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η δόνηση ήταν ίση με 5 βαθμούς της κλίμακας.

Ενα άλλο παρεπόμενο της ισχυρότατης έκρηξης είναι ότι προκάλεσε διαταραχές στην ατμοσφαιρική πίεση, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες που ήταν παρατηρήσιμες ακόμα και από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με αναφορές, κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν την έκρηξη, η σκόνη που σηκώθηκε και συγκεντρώθηκε στην στρατόσφαιρα έκανε τον νυχτερινό ουρανό τόσο φωτεινό, ώστε κάποιος που ήθελε να διαβάσει μπορούσε να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να ανάψει φως!

Συνημμένο Αρχείο 22253


Συγκεκριμένα, σε επιστολή σε βρετανική εφημερίδα της εποχής ένας αναγνώστης γράφει: «Ξύπνησα γύρω στις 1:15 τα ξημερώματα και το φως ήταν τόσο έντονο, που μπορούσα να διαβάσω με άνεση μέσα στο δωμάτιό μου. Στις 1:45 ολόκληρος ο ουρανός από τα Βόρεια ως τα Βορειοδυτικά είχε ένα απαλό ροζ χρώμα, όπως αυτό του σολομού και τα πουλιά κελαηδούσαν σαν να ήταν πρωί».

Στις ΗΠΑ, το Σμιθσόνιαν Αστροφυσικό Παρατηρητήριο και το Παρατηρητήριο στο Βουνό Γούιλσον, είχαν εντοπίσει μείωση στον βαθμό διαφάνειας της ατμόσφαιρας - εξ αιτίας της σκόνης - που διήρκεσε αρκετούς μήνες.

πηγη :ethnos.gr / ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  assets_LARGE_t_420_1310849.JPG Εμφανίσεις:  N/A Μέγεθος:  168,0 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  assets_LARGE_t_420_1310850.JPG Εμφανίσεις:  N/A Μέγεθος:  67,6 KB

Δεν υπάρχουν σχόλια: