Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Ανησυχία για την αύξηση των επισφαλών δανείων


Μικρή άνοδο των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2008, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τόσο την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που ανησυχούν για τυχόν την αναστροφή της πτωτικής πορείας του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση αν και η εικόνα των επιχειρηματικών δανείων είναι καλύτερη εκείνης των νοικοκυριών.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 6% στο τέλος του 2007 (από 6,9% το Δεκέμβριο του 2006) και αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 1,91 δισ. ευρώ.

Οι δυσκολίες των νοικοκυριών στην αποπληρωμή των στεγαστικών και των καταναλωτικών τους δανείων αποδίδονται στην «ωρίμανση» των συσσωρευμένων αυξήσεων επιτοκίων, στα τελευταία δυόμισι χρόνια, τουλάχιστον κατά 2,25 εκατοστιαίες μονάδες, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχονται οι λήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και όσοι επέλεξαν τον δανεισμό σε euribor.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη, κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, αντιστοιχεί σε αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 14 ευρώ το μήνα.

Το κόστος αποπληρωμής

Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων των τελευταίων 30 μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2005, που ξεκίνησε η ανοδική πορεία των επιτοκίων και με την υπόθεση εργασίας ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων κατά 2,25 μονάδες «πέρασαν» και στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, το κόστος αποπληρωμής έχει αυξηθεί κατά 132 ευρώ το μήνα.

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί επιβαρύνονται παράλληλα και από την ακρίβεια στην αγορά, η οποία απορροφά μεγάλο τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος, για την κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής και μετακίνησης, ενώ από το φθινόπωρο θα προστεθεί και η τεράστια επιβάρυνση από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα στοιχεία των υπηρεσιών της ΤτΕ, αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2008, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν δηλαδή τις επιπτώσεις από τη νέα αύξηση των επιτοκίων, που έγινε στις αρχές Ιουλίου και ο φόβος είναι μήπως αναστραφεί η πτωτική τάση των δανείων σε καθυστέρηση.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 6% στο τέλος του 2007 (από 6,9% τον Δεκέμβριο του 2006) και αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 1,91 δισ. ευρώ. Αντίθετα, αυξήθηκε το ποσοστό των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση στο 3,6% (από 3,4% που ήταν τον Δεκέμβριο 2006) και αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση επίσης εμφανίζουν σημαντική μείωση στο 4,6% (από 6% τον Δεκέμβριο 2006). Συνολικά δεν εξυπηρετούνται δάνεια ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Στόχος της ΤτΕ είναι να μειωθούν στο τέλος του 2008, στο 3,5% τα προβληματικά δάνεια, από το 5,1% που ήταν στο τέλος του 2007, ενώ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε σημαντικές διαγραφές δανείων.

Νεώτερα στοιχεία

Στις επόμενες μέρες θα εκδοθούν τα νεώτερα στοιχεία για την εικόνα των καθυστερήσεων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει τελικά επιδείνωση ή βελτίωση των σχετικών δεικτών.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΤτΕ, τα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των στεγαστικών δανείων ανέρχονται στο 11,2%, επί του συνολικού αριθμού των στεγαστικών δανείων, που είχαν χορηγηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Διευκρινίζεται ότι ως «προβληματικά» δάνεια θεωρούνται εκείνα στα οποία δεν καταβάλλονται τρεις συνεχόμενες δόσεις, ενώ αν συνεχιστεί η «στάση πληρωμών», περνούν σε οριστική καθυστέρηση.

Όσα δάνεια παραμείνουν στο «κόκκινο» οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να τα διαγράψουν από τις απαιτήσεις τους, εξέλιξη που έχει κόστος για τις ίδιες. Διευκρινίζεται όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι διαγράφονται και οι απαιτήσεις προς τον πελάτη, καθώς η τράπεζα θα εξακολουθήσει να διεκδικεί το ποσό του δανείου, με όσα μέσα διαθέτει. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2007 «διαγράφηκαν» δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του 2006 υποχρεώθηκαν να διαγράψουν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αμεσες συνέπειες

Οι πιέσεις της ΤτΕ θα έχουν άμεσες συνέπειες στη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών, οι οποίες θα αναγκαστούν να εξετάζουν σχολαστικότερα την οικονομική επιφάνεια των πελατών τους και παράλληλα θα πιέζουν με τη σειρά τους, τους δανειολήπτες, που εμφανίζουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων, με όλα τα μέσα και επισπεύδοντας διαδικασίες κατασχέσεων, που είναι το έσχατο μέτρο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: