Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Πότε παίρνουν την κάτω βόλτα τα ζωτικά όργανα

Ολοι θεωρούμε ότι τα γκρίζα μαλλιά και οι ρυτίδες αποτελούν τα πρώτα και αδιαμφισβήτητα σημάδια γήρανσης. Ομως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ορισμένα μέρη του σώματος αρχίζουν να γερνάνε πολύ νωρίτερα. Διαβάστε λοιπόν την τραγική αλήθεια για το πότε αρχίζει η… κάτω βόλτα.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ… από την ηλικία των 20
Καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των νευρικών κυττάρων (νευρώνων) του εγκεφάλου μειώνεται. Αρχίζουμε με 100 δισεκατομμύρια περίπου, αλλά μετά την ηλικία των 20 ο αριθμός αυτός αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Εχει υπολογιστεί ότι στα 40 μας χάνουμε περίπου 10.000 νευρικά κύτταρα την ημέρα, κάτι που έχει αντίκτυπο στη μνήμη, το συντονισμό των κινήσεων και τις υπόλοιπες λειτουργίες του εγκεφάλου.

ΕΝΤΕΡΟ… αρχίζει να γερνάει στα 55
Ενα υγιές έντερο διακρίνεται για την καλή ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών βακτηριδίων. Ομως τα επίπεδα των φιλικών βακτηριδίων πέφτουν απότομα μετά την ηλικία των 55 ετών, κυρίως στο παχύ έντερο. Το αποτέλεσμα; Υποφέρουμε από κακή πέψη και αυξημένο κίνδυνο εντερικής πάθησης. Επιπλέον η δυσκοιλιότητα γίνεται πιο σύνηθες φαινόμενο καθώς γερνάμε, αφού τα πεπτικά υγρά αρχίζουν να ρέουν πιο αργά από το στομάχι προς το συκώτι, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο.

ΣΤΗΘΟΣ… αρχίζει να γερνάει στα 35
Γύρω στα 35 το γυναικείο στήθος αρχίζει να χάνει ιστό και λίπος, με αποτέλεσμα να μικραίνει και να σακουλιάζει. Η χαλάρωση γίνεται ιδιαίτερα ορατή στα 40, όταν η περιοχή γύρω από τη θηλή συρρικνώνεται αισθητά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, δεν σχετίζεται καθόλου με τις εξωτερικές αλλαγές που παρατηρούνται στο στήθος.

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ… αρχίζουν να γερνάνε στα 20
Η χωρητικότητα των πνευμόνων αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 20 και μετά. Στην ηλικία των 40 κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν ήδη από δύσπνοια. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί οι μύες και ο θωρακικός κλωβός σκληραίνουν. Τότε είναι πιο δύσκολο να γυμναστούν οι πνεύμονες και αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του αέρα παραμένει μέσα μετά την εκπνοή, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή.

ΜΑΤΙΑ… αρχίζουν να γερνάνε στα 40
Τα γυαλιά αποτελούν πλέον τον κανόνα για τους περισσότερους ανθρώπους άνω των 40 ετών, αφού η όραση αρχίζει να πάσχει τότε και συνήθως παρατηρείται πρεσβυωπία, δηλαδή δυσκολία αναγνώρισης κοντινών αντικειμένων. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνοντας αποδυναμώνονται οι μύες των ματιών που συμβάλλουν στην εστίαση της όρασης.

ΚΑΡΔΙΑ… αρχίζει να γερνάει στα 40
Καθώς μεγαλώνουμε, η καρδιά αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται λιγότερο ελαστικά, ενώ την ίδια στιγμή οι αρτηρίες σκληραίνουν και σε κάποιες περιπτώσεις φράζουν από εναποθέματα λίπους. Τότε μειώνεται η παροχή αίματος στην καρδιά και παρατηρείται στηθάγχη. Οι άντρες άνω των 45 ετών και οι γυναίκες άνω των 55 κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή προσβολή.

ΣΥΚΩΤΙ… αρχίζει να γερνάει στα 70
Το συκώτι είναι το μοναδικό όργανο του σώματος που φαίνεται να γλιτώνει από τη διαδικασία της γήρανσης. Τα κύτταρά του έχουν εξαιρετική ικανότητα αναγέννησης. Ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης αφαιρεθεί το μισό συκώτι, το υπόλοιπο καταφέρνει να ανασχηματιστεί μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας 70χρονος δότης ήπατος, αν είναι υγιής, μπορεί να δώσει το συκώτι του ως μόσχευμα σε έναν 20χρονο.

ΟΣΤΑ… αρχίζουν να γερνάνε στα 35
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας τα ηλικιωμένα οστά καταστρέφονται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες και αντικαθίστανται από κύτταρα που σχηματίζουν νέα οστά, τους λεγόμενους οστεοβλάστες. Στα παιδιά η ανάπτυξη των οστών γίνεται πολύ γρήγορα - όλος ο σκελετός χρειάζεται δύο χρόνια για να ανανεωθεί πλήρως. Στους ενηλίκους αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 25 η πυκνότητα των οστών αυξάνει. Μετά τα 35 όμως αρχίζει η οστική απώλεια, η οποία επιταχύνεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: