Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Οι άγιες μετοχές στην Εθνική

Απογραφή των μετοχών που διαθέτουν στην Εθνική Τράπεζα οι μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα επιχειρεί να κάνει η Εκκλησία, η οποία σε σχετική εγκύκλιο που αποκαλύπτει η «Espresso», αφού παραδέχεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές εξαιτίας του «μέγα αριθμού μετοχών που κατέχει», ζητεί από τους μητροπολίτες να δηλώσουν τον αριθμό των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχουν.

«Ποιος είναι ο σκοπός που συνετάχθη αυτό το έγγραφο; Γιατί η ΕΚΥΟ ζητεί να πληροφορηθεί τα οικονομικά των μητροπόλεων που ως ΝΠΔΔ είναι υπόλογες μόνο απέναντι στην Πολιτεία;» αναρωτιέται μητροπολίτης που έλαβε τη σχετική εγκύκλιο και φυσικά δεν προτίθεται να απαντήσει.

Το εγκύκλιο σημείωμα που φέρει ημερομηνία 8 Ιουλίου και υπογράφεται από τον αρχιγραμματέα αρχιμανδρίτη Κύριλλο Μισιακούλη «εντολή και εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου», σπεύδει να διευκρινίσει ότι αφού δοθούν από τις μητροπόλεις τα στοιχεία δεν πρόκειται να αλλοιωθεί «καθ' οιονδήποτε τρόπον το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών».

Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα αποτελούσε έναν από τους μετόχους της. Πριν από τρία χρόνια, οπότε η Εθνική αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο, η Εκκλησία συμμετείχε με τη σειρά της στο εγχείρημα.
Ετσι, διαθέτει σήμερα περίπου 5.000.947 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης η ΕΚΥΟ διαθέτει καταθέσεις προθεσμίας στις Τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Aspis και Proton, συνολικού ύψους 39.890.800,16 ευρώ. Ταυτόχρονα η ΕΚΥΟ διατηρεί λογαριασμούς ταμιευτηρίου, εκ των οποίων ο πιο σημαντικός διαθέτει 3.198.424,31 ευρώ.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια: