Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η δημιουργία μειονοτικών ζητημάτων σε όλη τη βόρειο Ελλάδα προχωρά γρήγορα."Ακούει κανείς..;"


Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον πρόεδρο του δραστήριου «Συλλόγου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης» κ. Ερόλ Κασίφογλου ο οποίος θεωρείται από αρμόδιες διπλωματικές πηγές ως ένας από τους πλέον δυναμικούς παράγοντες στην επιχείρηση εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.Η υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο, την ώρα που ως μέλη της Εργκενεκόν συνελήφθησαν άνθρωποι που ασχολούνται με την υπόθεση της Θράκης, θεωρήθηκε από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως μήνυμα απρόσκοπτης συνέχισης της ίδιας πολιτικής. Ο κ. Ε. Κασίφογλου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του τουρκικού Κοινοβουλίου κ. Τοπτάλ, ο οποίος στη συνέχεια είπε: «Τα παιδιά των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να χάσουν τη μητρική τους γλώσσα. Πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε καλή χρήση των δικαιωμάτων σας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(..)». Δεν ήταν φιλική κίνηση προς την Αθήνα η παρότρυνση για δικαστικούς αγώνες,παρόλο που πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη, όπως συνήθως συμβαίνει...Αυτό,ελπίζουμε να μη σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου το επίμονο ενδιαφέρον που δείχνει τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα για τη Θράκη.
Από την άλλη μεριά κατά τις συνομιλίες που είχαν με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι διαπραγματευτές των Σκοπίων Ντιμιτρόφ (εκλεκτός του προέδρου) και Πρότουγκερ (εκλεκτός του πρωθυπουργού) απέκλεισαν κάθε πιθανότητα να συμφωνήσουν σε αναθεώρηση της αλυτρωτικής πολιτικής εάν, ταυτοχρόνως, δεν συζητηθεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας».
Ο αντιπερισπασμός είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για συνεννόηση, ενώ συνδυάζεται με μια συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του «μακεδονισμού», που ξεκινά από την πανηγυρική αποδοχή στα Σκόπια ενός πρίγκιπα της πακιστανικής φυλής Χούντζι που αυτοπροσδιορίζεται ως απόγονος των στρατιωτών ου Μεγάλου Αλεξάνδρου και φθάνει ως τη δημιουργία εδρών «μακεδονικής γλώσσας» σε ξένα πανεπιστήμια.Το κερασάκι στην τούρτα ήταν βέβαια η επιστολή Γκρουέφσκι στον Κ.Καραμνλή..
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό αρκεί να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει το«Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό και να κατοχυρωθεί η «μακεδονική ταυτότητα»του έθνους όπως επεσήμανε το Greece-Salonika απ΄τον περασμένο Απρίλιο (πατήστε εδώ ).Με το σκεπτικό αυτό,δεν υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης,λειτουργικής και οριστικής λύσης του προβλήματος με την ΠΓΔΜ.
Πέρα απ΄τα δύο αυτά ζητήματα,πληροφορίες μιλούν και για αγωγές ενάντιον του Ελληνικού δημοσίου που ετοιμάζονται να καταθέσουν ομαδικά στα Ευρωπαικά δικαστήρια οι λεγόμενοι"Τσάμηδες" της Αλβανίας ζητώντας πέρα από "οικονομικές αποζημιώσεις" και την απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας!Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει από τα τέλη καλοκαιριού και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του λόγω της μεγάλου αριθμού αλβανών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
Οι τρεις αυτές περιπτώσεις δημιουργίας μειονοτικών ζητημάτων σε Μακεδονία,Θράκη και Ήπειρο εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους,ούτε και είναι κάτι καινούργιο.Η αλήθεια όμως -σύμφωνα με σοβαρότατες πληροφορίες- ίσως να είναι λίγο διαφορετική..
Ο συντονισμός όλων των ενεργειών από ένα και μόνο"κέντρο" είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο και κάνει την κατάσταση να δείχνει επικύνδινη αυτή τη φορά.
Το Greece Salonika ερευνά το θέμα,διασταυρώνοντας όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν και σύντομα θα υπάρξει αποκαλυπτικό δημοσίευμα.
Αναδημοσίευση απο το greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: