Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αναζητά μολυσμένα ζώα από το θανατηφόρο τσιμπούρι

Επιδημιολογική έρευνα σε ζώα για τον εντοπισμό τυχόν ενδημικών περιοχών κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο εκπονεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και τις διευθύνσεις Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δώδεκα νομών της χώρας μας.

Της Νικολέτας Μπούκα

Η επιδημιολογική έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε εκτροφές με πρόβατα, αίγες και βοοειδή στους νομούς Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι οποίοι γειτνιάζουν με την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στόχος της έρευνας αυτής είναι η εξέταση συνολικά 840 δειγμάτων ζώων από διάφορες εκτροφές, οι οποίες βρίσκονται σε μία έκταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα των νομών αυτών, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, για να αποτραπεί επιδημία στους ανθρώπους. Ο τρόπος διενέργειας της έρευνας και η αξία των αποτελεσμάτων της συζητήθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνου Κιλτίδη και των εμπλεκόμενων φορέων. “Έχει ήδη ληφθεί απόφαση, για να διενεργηθεί η επιδημιολογική έρευνα για τον κριμαϊκό αιμορραγικό πυρετό στους ξενιστές, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τον επιπολασμό του ιού, ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Πρέπει να υπάρχει εγρήγορση αλλά όχι πανικός”, δήλωσε ο κ. Κιλτίδης.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ Σπύρος Κυριάκης, ο οποίος εξήγησε ότι από κάθε νομό θα συγκεντρωθούν 70 δείγματα αίματος ζώων και συγκεκριμένα 35 δείγματα από πρόβατα, 20 από αίγες και 15 από βοοειδή, τα οποία θα αποσταλούν στο Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών. “Μιλάμε για ζωοανθρωπονόσο και πρέπει να την ελέγξουμε στα ζώα, ώστε να μην περάσει στον άνθρωπο. Ίσως είναι από τις πρώτες φορές στην Ελλάδα που κάνουμε έρευνα προληπτικά. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τα ελληνικά κοπάδια έχουν μολυνθεί, αλλά θέλουμε αυτό να το αποδείξουμε και εργαστηριακά”, επισήμανε ο κ. Κυριάκης. Ο διευθυντής του Α’ Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ΑΠΘ Αντώνης Αντωνιάδης τόνισε ότι η προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα βοηθήσει στον εντοπισμό ενδημικών περιοχών του κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού και πρόσθεσε ότι, “αν υπάρχουν μολυσμένα ζώα κι αν αυξηθεί ο αριθμός των μολυσμένων ζώων, τότε περιμένουμε επιδημία στους ανθρώπους”. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, το υπουργείο Υγείας έχει στείλει οδηγίες και στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν και ειδικά αντιικά φάρμακα, αν χρειαστεί. Στο μεταξύ στη Ροδόπη, όπου υπήρξε το θανατηφόρο περιστατικό με τη 42χρονη γυναίκα, που τσιμπήθηκε από τσιμπούρι του γένους Hyalomma, το οποίο μεταδίδει τον κριμαϊκό αιμορραγικό πυρετό στον άνθρωπο, έχουν ήδη συγκεντρωθεί 50-60 δείγματα από ζώα, τα οποία αναμένεται να φτάσουν έως και τα 250. “Αυτά τα δείγματα θα τα στείλουμε στο Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ για εξέταση. Πάντως το συγκεκριμένο τσιμπούρι δεν είχε εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Πιθανόν να μεταφέρθηκε με ενδιάμεσους ξενιστές, που είναι οι πελαργοί και οι λαγοί. Από τότε έχουμε λάβει μέτρα και ζητήσαμε από τους παραγωγούς όλων των οικισμών του νομού Ροδόπης να ψεκάσουν τις εγκαταστάσεις τους με εντομοαπωθητικά ή με παρασιτοκτόνα”, είπε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νομού Ροδόπης Μιχάλης Διαμαντάκης.

Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: