Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Δεκατρείς θάνατοι, μία πλαστογραφία κι ένα μεγάλο κουκούλωμα


Κατερίνα Φάκα zougla.gr

Πλήρη κάλυψη στο γιατρό που αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία, αλλά ελέγχεται και για το μεγάλο αριθμό θανάτων ασθενών στο Ιπποκράτειο, παρέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πρόκειται για την υπόθεση, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν έγινε γνωστό ότι ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Δημήτρης Λεωνίδας, κατέλαβε τη θέση επικαλούμενος πλαστό έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι είναι βοηθός του παγκοσμίου φήμης καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ. Συγγενείς ασθενών, που χειρουργήθηκαν από τον συγκεκριμένο γιατρό, απευθύνθηκαν σε δικηγόρους για να διαπιστωθούν τα αίτια των θανάτων των ανθρώπων τους. Οι καταγγελίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, για έναν γιατρό του οποίου η ειδικότητα αμφισβητείτο, ήταν συγκλονιστικές. Ποια ήταν όμως η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για μια υπόθεση για την οποία η δικαιοσύνη θα πάρει απόφαση τον Σεπτέμβριο; Την έβαλαν στο αρχείο.

Ουσιαστικά γύρισαν την πλάτη στους συγγενείς των ασθενών που πέθαναν, υποκατέστησαν τη δικαιοσύνη και «έβγαλαν λάδι» τον γιατρό. Στο θέμα της αρχειοθέτησης είχε αντιδράσει και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, θεωρώντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι η προβλεπόμενη. Προφανώς, αντίθετα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που διέταξε κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ο Ιατρικός Σύλλογος θεώρησε ότι δεν υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η αποκάλυψη

Στην εκπομπή ''Κίτρινος Τύπος'', το Νοέμβριο του 2007, παρουσιάστηκε εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ προβλήθηκαν και τα πλαστά έγγραφα, που «έφεραν» την υπογραφή του διάσημου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.

Στην εκπομπή έγινε λόγος και για την αυξημένη θνησιμότητα που παρουσίαζε η κλινική του κ. Λεωνίδα σε σχέση με όλες τις άλλες καρδιοχειρουργικές κλινικές, γεγονός μάλιστα που έγινε η αφορμή για τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ο έλεγχος αφορούσε στο διάστημα 1999-2005). Όπως διαπιστώθηκε, το 2000 στο σύνολο των 52 επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην κλινική καταγράφηκαν 13 θάνατοι- δηλαδή ένας στους τέσσερις ασθενείς έχανε τη ζωή του! Τα ποσοστά θνησιμότητας για τις υπόλοιπες χρονιές που ελέγχθηκαν κυμαίνονταν από 17% έως 24%

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ακόμη ότι το έγγραφο, που είχε παρουσιάσει ο γιατρός για τη δήθεν ειδίκευσή του στο Λονδίνο, ήταν πλαστογραφημένο. Ο Sir Μαγκντί Γιακούμπ διαβεβαίωσε γραπτώς τους αρμοδίους ότι ουδέποτε υπέγραψε τέτοιο χαρτί, ενώ δεν γνωρίζει καν τον κ. Λεωνίδα!.


Δεν υπάρχουν σχόλια: