Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Αποθρασύνονται τα Σκόπια

  • central_12_07_08Οι ιστορικές παραχαράξεις συνεχίζονται.
  • Αγόρασαν μικρό βρετανικό πανεπιστήμιο στο Λονδίνο και το ονομάζουν “Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
  • Οικειοποιούνται τα ονόματα του “Μεγαλέξανδρου”, του “Φίλιππου του β’” και του “Αγ. Νικολάου” για τις σχολές τους.
  • Επιχειρούν να βάλουν τα θεμέλια, για να κατοχυρώσουν δικαιώματα που θα δημιουργήσουν τετελεσμένα στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Οι πολιτικοπνευματική ηγεσία των Σκοπίων όχι μόνο δεν δείχνει να σταματά τις ανιστόρητες προκλήσεις της, αλλά φαίνεται πως προχωρά στη δοκιμασία των νεύρων της Αθήνας και φυσικά των ευαισθησιών του βορειοελλαδικού χώρου. Μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε “Αλέξανδρου του Μακεδόνα” (αυτήν την ονομασία χρησιμοποιούν για τον Μεγαλέξανδρο) και την τοποθέτηση αγαλμάτων του μακεδόνα στρατηλάτη σε πλατείες των Σκοπίων, έρχεται η σειρά της δημόσιας χρήσης των ονομάτων των ηγετών των αρχαίων Μακεδόνων.

Τελευταίο τέτοιο κρούσμα έρχεται από το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων, το επονομαζόμενο “Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (EURM), το οποίο ονομάζει τις τρεις σχολές πανεπιστημιακού ιδρύματος του Λονδίνου που εξαγόρασε με τα ονόματα του “Αλέξανδρου του Μακεδόνα”, του “Φιλίππου του β’” και του “Αγίου Νικολάου”. Συγκεκριμένα και όπως γράφει ο διαδικτυακός τόπος “Macedonia Online”, το μικρό βρετανικό πανεπιστήμιο Westminister College του Λονδίνου εξαγοράστηκε από το EURM, με διδακτικό προσωπικό 20 καθηγητές και 1.000 φοιτητές.

Είναι η πρώτη φορά που ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα της ΠΓΔΜ προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση και μάλιστα έξω από την επικράτεια της χώρας. Το κόστος της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό στα Σκόπια, παρά μόνο ότι το ύψος του ποσού που δαπανήθηκε δεν αποτελούσε το πρόβλημα των τρίχρονων διαπραγματεύσεων, αλλά περισσότερο απασχόλησαν οι πολλοί νόμοι, οι κανονισμοί και οι ρυθμίσεις που έπρεπε να τηρηθούν σύμφωνα με τις νομοθεσίες Βρετανίας και ΠΓΔΜ. Όπως λέει ο πρόεδρος του EURM Μπόγιο Άντρεσκι, “κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ζητήσαμε από το Κολέγιο του Γουέστμίνιστερ να ακολουθήσει τις διδακτικές διαδικασίες του EURM. Πρακτικά σήμερα δεν υφίσταται τέτοιο κολέγιο και άντ’ αυτού στο Λονδίνο υπάρχει το EURM”.

ΤΑ... ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Το “Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο” των Σκοπίων παρέχει προπτυχιακά πτυχία αλλά και μεταπτυχιακά ή διδακτορικά. Το EURM-Λονδίνου θα λειτουργεί με τρεις σχολές: Πληροφορικής και Τεχνολογίας, που θα φέρει το όνομα “Αλέξανδρος ο Μακεδών”, Τεχνών και Σχεδίου με το όνομα του “Φίλιππου του β’” και Οικονομικών που θα φέρει το όνομα του “Αγίου Νικολάου”. “Για την τρέχουσα χρονιά είχαμε 2.500 αιτήσεις φοίτησης, αλλά η έκταση των 1.200 τετραγωνικών μέτρων του συγκροτήματός μας δεν επιτρέπει να δεχθούμε τόσους φοιτητές και γι’ αυτό κοιτάμε πώς θα επεκταθούμε”, σημειώνει ο Άντρεσκι. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως “διαπραγματεύεται ήδη με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να ανοίξει το EURM πτέρυγα σ’ αυτό. Πάντως το πανεπιστήμιό μας παρέχει στους ‘μακεδόνες’ και βρετανούς φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν είτε στα Σκόπια είτε στο Λονδίνο, παίρνοντας το ίδιο πτυχίο”.

Σίγουρα όλες αυτές οι κινήσεις κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε ένα καλό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών και μάλιστα την περίοδο αυτή που διαρκούν οι επαφές, οι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Το πλέον επικίνδυνο όμως είναι ότι όλα αυτά στοχεύουν στη συνεχή χρήση των μακεδονικών ονομάτων από τους Σκοπιανούς, ώστε να κατοχυρωθούν δικαιώματα που φυσικά θα ανταλλαγούν στην όποια μελλοντική συμφωνία για το όνομα Μακεδονία και τη χρήση των παραγώγων της.

  • Τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης του ΕURM. Η “Μ” απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη του πανεπιστημίου EURM, καθηγητή Μπόγιο Άντρεσκι, να σχολιάσει τη σκοπιμότητα της κίνησής του. “Εγώ είμαι ο ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου EURM, είμαι ‘Μακεδόνας’ και αγαπώ τη χώρα μου. Με την ενέργειά μου να εξαγοράσουμε το Westminister College και να δώσουμε τα συγκεκριμένα ονόματα στις σχολές δεν υπονοούμε κάτι ή ότι διακηρύσσουμε πως έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις προς την Ελλάδα. Απλά μέχρι τώρα οι πανεπιστημιακές μας σχολές δεν είχαν ονόματα, κάτι που άρχισε να γίνεται. Το κίνητρό μου ήταν η ιστορία κι ο πολιτισμός. Τίποτε άλλο”. Εν τω μεταξύ, αυτές τις μέρες τα Σκόπια φιλοξενούν τον αποκαλούμενο πρίγκιπα των Χαμζί του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι είναι απόγονος των Μακεδόνων του Μεγαλέξανδρου. Θα παραμείνει στη χώρα για δέκα μέρες και θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχει αυτός και η αποστολή του.
Εφημερίδα Μακεδονία 12-07-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: