Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Και πιστωτική κάρτα νερού - ρεύματος για το πότισμα χωραφιών!

Μετά το «πλαστικό χρήμα», σειρά έχει το «πλαστικό νερό». Εναν πρωτότυπο τρόπο να κάνουν οικονομία στο νερό, αλλά και στο ρεύμα, εφαρμόζουν οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ποτίζονται με μια «πιστωτική κάρτα» που περιορίζει τις δαπάνες των αγροτών αφού έχει ήδη επιφέρει μείωση των κυβικών καταναλισκόμενου νερού κατά 30%-40%, ρίχνοντας κατά ίσο ποσοστό και το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οι αγρότες δεν έχουν παρά να αποκτήσουν την προσωπική κάρτα τους -που τη «φορτώνουν» με προπληρωμένες μονάδες νερού, έναντι 0,03-0,06 ευρώ/κυβικό- και να την εισάγουν στο ειδικό υδροστόμιο της ηλεκτρονικής υδροληψίας («καρτο-βάνας»). Το υδροστόμιο, εγκατεστημένο στο χωράφι τους από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της περιοχής τους, καταγράφει το νερό που «φεύγει».

Η κάρτα, την οποία μπορούν να εκδώσουν στον ΤΟΕΒ, έχει και... πιστωτικό όριο: η «οροφή» είναι τα 9.999 κυβικά, αλλά αν αδειάσει, οι παραγωγοί μπορούν να τη «γεμίσουν» ξανά.

Οπως εξηγεί ο δρ Αθανάσιος Πανώρας, τακτικός ερευνητής του (ΕΘΙΑΓΕ),το νερό από τα αρδευτικά δίκτυα στους μεγάλους κάμπους της Ελλάδας χρεώνεται βάσει έκτασης του αρδευόμενου χωραφιού και όχι των κυβικών που καταναλώνονται, γεγονός που ενθαρρύνει τη σπατάλη. Η διαφορά στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι μέσω της κάρτας οι αγρότες προπληρώνουν πλέον για τον όγκο του καταναλισκόμενου νερού.

ΕΛ. ΣΟΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: