Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

ΚΑΒΑΛΑ Σε χέρια απατεώνων τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών

Με τη μεγαλύτερη υπόθεση κλοπής προσωπικών δεδομένων όλων των εποχών ασχολείται αυτές τις μέρες η Ασφάλεια Καβάλας αλλά και ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για αναλυτικά προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πελατών των μεγαλύτερων τραπεζικών υποκαταστημάτων της Καβάλας, τα οποία βρέθηκαν στα χέρια απατεώνων.

Του Τάσου Αποστολίδη

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς έκανε ή θα κάνει το κύκλωμα των επιτήδειων με αυτά τα προσωπικά δεδομένα, πάντως, οι έρευνες στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση. Σε αυτήν τη φάση, η σοβαρή υπόθεση συσχετίζεται από τις αρχές και με την πρόσφατη υπόθεση αναλήψεων χρημάτων μέσω ΑΤΜ από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, με κάρτες-κλώνους. Η “Μ” εντόπισε τις λίστες, με αντίγραφα των αναλυτικών τραπεζικών μητρώων, σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην Καβάλα, μαζί με άδειες πιστωτικές κάρτες καθώς και εξοπλισμό για ανάγνωση-διαμόρφωση πιστωτικών καρτών.

ΠΛΗΡΕΣ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
Τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα όλης σχεδόν της πόλης εντοπίστηκαν στις αρχές του περασμένου μήνα, μέσα στην εγκαταλελειμμένη αποθήκη επί της οδού Παναγούδας, στην Καβάλα. Ανάμεσα στα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι απατεώνες για κάθε πελάτη τράπεζας ήταν: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ, επάγγελμα, είδος και αριθμό πιστωτικής κάρτας, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο κ.ά.

ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Από τα ευρήματα του ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι δράστες είχαν αμέτρητα μητρώα πελατών, με πλήρη στοιχεία, από διάφορα τοπικά υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως της Eurobank. Στις λίστες περιλαμβάνονταν ακόμη μητρώα της Εμπορικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Πάντως, κατά την έφοδο της αστυνομίας, έπειτα από καταγγελία πολίτη, φαίνεται ότι δεν βρέθηκαν όλες οι λίστες αλλά μέρος αυτών. Επίσης, το υλικό στη συγκεκριμένη αποθήκη φαινόταν ότι ήταν μέρος από ένα μεγαλύτερο σύνολο, πολύ πιθανόν με στοιχεία κι από άλλες τράπεζες. Το πλέον βέβαιο είναι ότι αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους όλο το υλικό, αφού οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Αυτό που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις διοικήσεις των τραπεζών είναι πώς διέρρευσαν ή κλάπηκαν τα προσωπικά δεδομένα πελατών και βρέθηκαν στην κατοχή των απατεώνων. Η αστυνομία πάντως αδυνατεί προς το παρόν να βρει τα ίχνη του κυκλώματος, αφού στη διάθεσή της έχει μόνο τα στοιχεία ενός άνδρα, μάλλον Ελληνοβούλγαρου, ο οποίος είχε προσεγγίσει καβαλιώτες επιχειρηματίες, προσπαθώντας να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ
Στην εγκαταλελειμμένη αποθήκη, η οποία εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως κρυψώνα του παράνομου υλικού ή ως εργαστήριο κατασκευής καρτών-κλώνων από τους δράστες, βρέθηκαν επίσης πλαστές φόρμες για αντίγραφα λογαριασμών της Eurobank.
Το μόνο ουσιαστικό στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι αρχές για τον εντοπισμό των δραστών είναι η επαγγελματική κάρτα ενός άνδρα, ο οποίος εμφανιζόταν σε επιχειρηματίες της Καβάλας ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διαμεσολαβητής της εταιρείας “Hellenic Bulgarian Financial Services”. Χρησιμοποιούσε το μάλλον ψεύτικο όνομα Dimitriy Nerkov Ανδρέου. Οι αρχές γνωρίζουν από την κάρτα αυτή έναν αριθμό καρτοκινητού τηλεφώνου που δεν χρησιμοποιείται πια, αλλά και μία διεύθυνση δωρεάν λογαριασμού email.

ΑΔΕΙΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
Στο σημείο που βρέθηκαν τα περισσότερα στοιχεία, εκτός από τις εκατοντάδες σελίδες με προσωπικά δεδομένα τραπεζικών πελατών, υπήρχαν επίσης άδειες (μη διαμορφωμένες) πιστωτικές κάρτες και μια συσκευή ανάγνωσης-διαμόρφωσης πιστωτικών καρτών, η οποία συνδεόταν με ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο ή μόντεμ. Δεν βρέθηκε λογισμικό ή σκληροί δίσκοι υπολογιστή που να οδηγούν κάπου πιο συγκεκριμένα τις έρευνες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο εντοπίστηκε από ιδιώτη ερευνητή (ντετέκτιβ), ο οποίος κλήθηκε από καβαλιώτες επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα του ελληνοβούλγαρου απατεώνα. Τα θύματα ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία κατέσχεσε το υλικό που βρέθηκε στην αποθήκη και το απέστειλε για αναλύσεις σε εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ-ΚΛΩΝΟΥΣ;
Αν απομονώσει κανείς το σημαντικότερο εύρημα, που δεν είναι άλλο από τα προσωπικά δεδομένα των τραπεζικών πελατών της Καβάλας, τα υπόλοιπα ευρήματα, οι άδειες πιστωτικές κάρτες και η συσκευή ανάγνωσης - διαμόρφωσης πιστωτικών καρτών οδηγούν προς το παρόν τις έρευνες στο συσχετισμό της υπόθεσης αυτής με την άλλη κομπίνα που αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιουλίου με τις παράνομες αναλήψεις ποσών από λογαριασμούς ανυποψίαστων τραπεζικών πελατών. Οι δράστες σε εκείνη την περίπτωση είχαν χρησιμοποιήσει κάρτες-κλώνους που κατασκεύασαν, αφού προηγουμένως είχαν υποκλέψει τους ανάγλυφους αριθμούς καρτών ανάληψης και τους μυστικούς αριθμούς PIN.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ;
Στην περίπτωση με τις λίστες των προσωπικών δεδομένων, οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται σε ενεργούς ή πρώην υπαλλήλους των τραπεζών αυτών, αφού τα συγκεκριμένα στοιχεία πελατών (αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ, αριθμός-είδος και ημερομηνία λήξης πιστωτικής κάρτας, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.ά.) υπάρχουν μόνο στα πλήρη μητρώα τραπεζών και πουθενά αλλού. Μάλιστα, μόνο ορισμένοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στο σύνολο των προσωπικών δεδομένων ενός πελάτη. Πάντως, ο συνεργός ή οι συνεργοί της σπείρας είχαν πρόσβαση σε περισσότερες από μία τράπεζες, γεγονός που φάνηκε από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν.

ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Με ένα μέρος, μόνο, του παράνομου υλικού να έχει εντοπιστεί και αναλυθεί από την αστυνομία, υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται απλώς για μερικά αντίγραφα από το σύνολο του τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων που φέρεται να κατείχαν οι απατεώνες. Πολλοί καβαλιώτες, που περιλαμβάνονταν στις λίστες που εντόπισε η αστυνομία, κλήθηκαν να καταθέσουν μήπως και βοηθήσουν στην εξάρθρωση του κυκλώματος, ωστόσο οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια κι έμειναν έκπληκτοι από τη διαρροή. Σχεδόν στο σύνολό τους, όσοι κλήθηκαν δεν γνωρίζουν ότι η αστυνομία (όπως και οι απατεώνες) έχει στη διάθεσή της τόσα προσωπικά δεδομένα. Οι τράπεζες δεν προχώρησαν ακόμη στην ενημέρωση του συνόλου των πελατών, των οποίων τα στοιχεία κλάπηκαν. Αυτό δημιουργεί φόβους ότι οι δράστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τώρα τα στοιχεία αυτά για παράνομες συναλλαγές. Η ακύρωση όλων των πιστωτικών καρτών που περιέχονταν στα κλεμμένα μητρώα ή η αλλαγή των προσωπικών δεδομένων τόσου κόσμου, θεωρείται παραπάνω από αδύνατη…
Πηγή Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: