Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Τρόμος από τη σπείρα που σκάει λάστιχα

[Σε... Λερναία Υδρα έχει μετατραπεί η συμμορία που κλέβει οδηγούς με τη μέθοδο του σκασμένου λάστιχου.] Την Τρίτη, η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός ακόμη μέλους της πολυπλόκαμης συμμορίας που κλέβει οδηγούς αφού πρώτα τους έχει σκίσει τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Την ίδια ημέρα, στις 9.00 το πρωί, άλλο άτομο αφαίρεσε μέσα από Ι.Χ. τσάντα με 1.400 ευρώ, ενώ ο κάτοχός του ήταν απασχολημένος με την αλλαγή του σκασμένου λάστιχου μπροστά από βουλκανιζατέρ, στη συμβολή των οδών Παπανικολή και Σολωμού στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο νεαρός, ηλικίας 25 χρόνων, που είχε συλληφθεί ώρες νωρίτερα στην Παιανία, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών του που διαφεύγουν τη σύλληψη είχε διαπράξει τουλάχιστον 22 κλοπές και ληστείες με τον πανομοιότυπο αυτό τρόπο. Οι «αγαπημένες» περιοχές όπου συνήθιζε να δραστηριοποιείται ο συλληφθείς και οι ασύλληπτοι συνεργοί του εκτείνονται γεωγραφικά στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα σε Σπάτα, Γέρακα, Γλυκά Νερά, Παιανία, Ραφήνα, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Ν. Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Αγ. Παρασκευή, Μαρκόπουλο και Κορωπί.

Η πρώτη εκδοχή της πολυμελούς σπείρας έκανε την εμφάνιση της αμέσως μόλις τελείωσε ημερολογιακά το περσινό καλοκαίρι. Ξεκίνησαν να χτυπούν τα θύματά τους, με εμφανώς παραλλαγμένη μεθοδολογία, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο προσέγγισης του οδηγού που έβαζαν στο στόχαστρο. Εντοπίζουν τα θύματά τους αρχικά έξω από τράπεζες, αμέσως μόλις σταθμεύουν τα οχήματα. Μέσα στα υποκαταστήματα χρησιμοποιούν συνήθως γυναίκες συνεργούς που υποτίθεται ότι περιμένουν στην ουρά, αλλά κατά βάση «επιθεωρούν» τις συναλλαγές των πελατών και βλέπουν ποιος κάνει την πιο... ενδιαφέρουσα ανάληψη.

Το θύμα υποδεικνύεται με συνθηματικές κινήσεις σε αυτούς που περιμένουν απέξω και αυτοί με τη σειρά τους τρυπούν με μαχαίρι ένα από τα τέσσερα ελαστικά και συνήθως το μπροστά αριστερά του οδηγού. Στην πρώτη περίοδο δράσης, προσποιούνταν τους «καλούς Σαμαρείτες» προθυμοποιούμενοι να βοηθήσουν. Ο ένας... στρωνόταν στη δουλειά και άλλος, δοθείσης της πρώτης ευκαιρίας, αποσπούσε την τσάντα ή το φάκελο με τα χρήματα της ανάληψης. Στη συνέχεια όμως η μεθοδολογία άλλαξε.


Κλέφτες με μηνιαίο μισθό

Στις 10 Οκτωβρίου, πέρσι, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής έπιασαν τέσσερις νεαρούς από τη Ρουμανία που είχαν στο ενεργητικό τους περισσότερες από τριάντα κλοπές και ληστείες με τη μέθοδο του σκασμένου λάστιχου. Οπως διαπίστωσαν, όλοι είχαν έρθει στην Αθήνα από τη χώρα τους λίγο καιρό πριν και, όπως αποκάλυψαν, έπαιρναν μηνιαίο μισθό από τους εγκεφάλους σπείρας στους οποίους παρέδιδαν τα χρήματα από τις κλοπές. Στο διάστημα που ήταν στην ενεργό δράση συνεργάστηκαν με συμπατριώτες τους που είχαν στο μεταξύ επιστρέψει στην πατρίδα τους καθώς είχε... λήξει ο χρόνος της «σύμβασης έργου» με αυτούς που τους είχαν προσλάβει. Περίπου μία εβδομάδα μετά, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής έπιασαν άλλους τέσσερις Ρουμάνους που κατηγορήθηκαν για σχεδόν πενήντα τέτοιες ληστείες. Και αυτοί δήλωσαν «συμβασιούχοι» με συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης.


Το κόλπο με τα κουτάκια

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τέσσερα άτομα της ίδιας συμμορίας συνελήφθησαν στην Τρίπολη να εφαρμόζουν το κόλπο με το σκασμένο ελαστικό, ενώ ενδιάμεσα αστυνομικοί της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής είχαν περάσει χειροπέδες σε συμπατριώτες τους που επέλεγαν και χτυπούσαν θύματα στις περιοχές των Παλλήνης, Νέας Ερυθραίας, Χαλανδρίου, Αγίου Στεφάνου και ακόμη σε Μαρούσι, Νέο Ψυχικό και Κηφισιά. Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε στη σκηνή του εγκλήματος νέο κόλπο, με τις εξατμίσεις ή τους προφυλακτήρες των Ι.Χ. Οι δράστες κρεμούν πάνω τους τενεκεδένια κουτάκια και δίνουν στον οδηγό την εντύπωση πως παρουσιάζει πρόβλημα η μηχανή του αυτοκινήτου του ή ότι έπαθε κάποια άλλη βλάβη. Μόλις οι οδηγοί κατέβαιναν για να διαπιστώσουν πώς και τι είχε συμβεί και μέχρι να ξεμπλέξουν τα κουτάκια, οι επιδέξιοι δράστες άρπαζαν τις τσάντες χωρίς τα θύματα να αντιληφθούν τίποτα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΡΑΣ
www.espresonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: