Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ Εισαγόμενη ακρίβεια “χτυπά” τα νοικοκυριά


Και εισαγόμενη ακρίβεια “χτυπά” τις τσέπες των καταναλωτών, εν μέσω θέρους, προερχόμενη κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Οι τιμές εισαγωγής καυσίμων, τροφίμων και ορυκτών πραγματοποίησαν ράλι αυξήσεων σε ένα μόλις χρόνο προκαλώντας ντόμινο ανατιμήσεων στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο, σε σύγκριση τον Μάιο του 2007, σημείωσε αύξηση 10,5%, έναντι αυξήσεων 1,3% και 8,1%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2007 προς 2006 και 2006 προς 2005.
Η αύξηση οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον υπερδιπλασιασμό των τιμών των χημικών ορυκτών για τη βιομηχανία λιπασμάτων, γεγονός που θα λειτουργήσει αλυσιδωτά, “χτυπώντας” το επόμενο διάστημα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Στο μεταξύ, σε ένα μόλις έτος, από το Μάιο του 2007 έως το Μάιο του 2008, οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανατιμήθηκαν κατά 40,9%, ενώ το πετρέλαιο εσωτερικής και εξωτερικής καύσης, το πετρέλαιο θέρμανσης, η βενζίνη και τα λιπαντικά έλαια “είδαν” αυξήσεις που άγγιξαν το 33,9%. Την ίδια στιγμή οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 8,4% και κατά 2,2% οι τιμές των χημικών ουσιών, προϊόντων και συνθετικών ινών.

ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Η ακρίβεια “εισάγεται” κυρίως από χώρες εκτός Ευρωζώνης καθώς ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε κατά 22,1% έναντι ενίσχυσης 2,3% που παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι μεταβολές των δεικτών των κύριων ομάδων βιομηχανικών κλάδων που επέδρασαν στην αύξηση του γενικού δείκτη είχαν ως εξής:
- Ο δείκτης τιμών ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 2,7%.
- Ο δείκτης τιμών κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκε κατά 0,9%.
- Ο δείκτης τιμών διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,8%.
- Ο δείκτης τιμών αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών σημείωσε άνοδο κατά 3,9%.
- Ο δείκτης τιμών ενεργειακών αγαθών παρουσίασε αύξηση 39,8%.
Παράλληλα ο γενικός δείκτης το Μάιο, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2008, σημείωσε αύξηση 2,5%, έναντι αυξήσεων 0,6% και 0,1%, που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2007 και 2006. Μάλιστα, σε ένα μόλις μήνα οι τιμές των χημικών ορυκτών για τη βιομηχανία λιπασμάτων ενισχύθηκαν κατά 10,2%, ενώ οι τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου, βενζίνης κτλ. ανατιμήθηκαν περισσότερο από 9%.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2007-Μαΐου 2008, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2006-Μαΐου 2007, παρουσίασε αύξηση 6,6%, έναντι αυξήσεων 1,3% και 8,7%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Πηγή: Μακεδονία




Δεν υπάρχουν σχόλια: