Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Εθνικιστές Σκοπιανοί ετοιμάζουν "επεισόδια"

Εθνικιστές Σκοπιανοί, «παιδιά προσφύγων Αιγαιατών Μακεδόνων», θα επιχειρήσουν το Σαββατοκύριακο να μεταφέρουν εντός ελληνικού εδάφους την ένταση από την ιταμή πρόκλησή τους να ανακινήσουν θέμα «μακεδονικής» μειονότητας.

Οι εκδηλώσεις των εθνικιστών για την «4η Παγκόσμια Συνάντηση των παιδιών προσφύγων από την Αιγαιατική Μακεδονία» ξεκινούν την Παρασκευή στα Σκόπια, με την επίσημη τελετής έναρξης, στην οποία θα παραστούν 3.000 άτομα από την ΠΓΔΜ, περίπου 500 από τη διασπορά και 50 από την Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του «Γκότσε Ντέλτσεφ», στο μνημείο παιδιών προσφύγων Αιγαιατών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, όπου προ τριών περίπου μηνών ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι είχε καταθέσει στεφάνι. Στο μνημείο οι εθνικιστές είχαν κολλήσει χάρτη της «Μακεδονίας», που περιλαμβάνει τη Χαλκιδική και τμήμα του νομού Πιερίας! Το Σάββατο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συμπόσιο με θέμα τον εμφύλιο στην Ελλάδα και την έξοδο των «Αιγαιατών». Η Κυριακή είναι κρίσιμη μέρα αφού οι συμμετέχοντες θα χωριστούν κι ένα μέρος τους σχεδιάζει να μεταφερθεί στο χωριό Μελίτη της Φλώρινας, για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία που συμπίπτει με την επέτειο της επανάστασης του Ιλιντεν, ενώ θα υπάρξει κι επίσκεψη στη Φλώρινα. Στα ελληνικά σύνορα θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για το φόβο επεισοδίων. Οι αστυνομικές αρχές ανησυχούν μήπως στα σύνορα βρεθούν και μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», οπότε τα επεισόδια με τους θερμοκέφαλους Σκοπιανούς θα είναι αναπόφευκτα. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν αργά το βράδυ, με συναυλία στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Ψυχή της προκλητικής αυτής εκδήλωσης είναι ο Γκεόργκι Αγιάνοβσκι, πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπή της «4ης Παγκόσμιας συνάντησης των παιδιών προσφύγων από την Αιγαιατικκή Μακεδονία».

Ο Αγιάνοβσκι έχει αποστείλει προσκλήσεις «προς όλες τις κυβερνήσεις των χωρών που είχαν δεχτεί πρόσφυγες», όπως ο ίδιος τονίζει, καθώς και «προς τον Ερυθρό σταυρό της Γενεύης και της Μακεδονίας». Ακραίος εθνικιστής, δηλώνει μεταξύ άλλων:
«Σε μια περίοδο πρωτοφανούς υστερίας εκ μέρους της Ελλάδος κατά της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σφοδρών πιέσεων και αμφισβητήσεων του ιστορικού μας ονόματος και της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, είμαστε μάρτυρες μιας ευρείας συνένωσης του μακεδονικού λαού κι ενίσχυσης του μακεδονικού εθνικού πνεύματος. Από το 1913 μέχρι και σήμερα οι ελληνικές αρχές αμφισβητούν την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, της γλώσσας, κουλτούρας και παράδοσης».

Η σκοπιανή κυβέρνηση, εκτός από το ανύπαρκτο θέμα της μακεδονικής μειονότητας, ανακινεί και θέμα επιστροφής περιουσιών. Ετσι «συντονιστική επιτροπή» προγραμματίζει για αρχές Αυγούστου σειρά εξορμήσεων σε διάφορες ελληνικές πόλεις στις περιοχές Φλώρινας, Καστοριάς, Εδεσσας, Δράμας και Σερρών, με στόχο τη συλλογή στοιχείων από υποθηκοφυλακεία για τις εγκαταλειφθείσες στην Ελλάδα περιουσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής σε αμερικανικά δικαστήρια απ’ όσους είναι υπήκοοι ΗΠΑ, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για εβραϊκές περιουσίες που κατασχέθηκαν από το γερμανικό Δημόσιο κατά τη χιτλερική περίοδο.


Σκληρή επιστολή από Καραμανλή (με επιστολή) στον Γκρούεφσκι

Σκληρή απάντηση θα δώσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ο πρωθυπουργός με επιστολή του, με την οποία θα απαντά στους ιταμούς ισχυρισμούς περί «μακεδονικής» μειονότητας. Σε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα ήταν και η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών στην επιστολή Γκρούεφσκι. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποσκάπτει συνειδητά τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους. «Ο ακραίος εθνικισμός όμως, σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες» κατέληξε η υπουργός. Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου να μην απαντήσει ο πρωθυπουργός στον κ. Γκρούεφσκι, αλλά η όποια απάντηση να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δήλωσε: «Αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, αφήνουμε ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό μέλλον».

Επίσης, σε άλλο ερώτημα, γιατί δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια οι ισχυρισμοί περί «μακεδονικής» μειονότητας και γλώσσας δεδομένου ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προβεί στο παρελθόν σε τέτοιους ισχυρισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι πρώτον υπάρχει πάντα απάντηση για εκεί που πρέπει κι έτσι όπως πρέπει και δεύτερον διαβεβαίωσε ότι όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, χρησιμοποιούνται κι ένα ακόμη στοιχείο είναι αυτή η επιστολή. Ερωτηθείς αν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση ότι πολίτες από τη μουσουλμανική μειονότητα, οι Σκοπιανοί και, κατά πληροφορίες, οι τσάμηδες προσφεύγουν στα δικαστήρια και θέτουν θέματα περιουσιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάθε θέμα απασχολεί την κυβέρνηση κι επισήμανε ότι η χώρα μας ανήκει στα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε., έχει εντάξει στο εσωτερικό της Δίκαιο το κοινοτικό και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απολύτως και από κανέναν στα θέματα που γνωρίζει ότι έχει απόλυτο δίκιο.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: