Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Θύελλα στην Πάτρα για κλήσεις-φαντάσματα

Ο εφιάλτης με τις κλήσεις-φαντάσματα της δημοτικής αστυνομίας επιστρέφει στην Πάτρα. Τραγελαφικές καταστάσεις καταγράφονται καθώς χιλιάδες πολίτες λαμβάνουν ατομικά ειδοποιητήρια από το δήμο για να τακτοποιήσουν οφειλές από κλήσεις παράνομης στάθμευσης προηγούμενων ετών. Πολλοί καλούνται να ξαναπληρώσουν ήδη πληρωμένες κλήσεις! Αλλοι καταγγέλλουν ότι δεν βρίσκονταν ποτέ εκεί που υποτίθεται ότι είχαν σταθμεύσει παράνομα, ενώ αρκετά ειδοποιητήρια με τον ίδιο κωδικό αποστέλλονται σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους για να εισπραχθεί εις διπλούν το πρόστιμο!

Στο δήμο Πατρέων έχουν φτάσει καταγγελίες από πολίτες που δεν κατοικούν στο νομό Αχαΐας. Μεταξύ αυτών, ήταν κάτοικοι των Χανίων και πόλεων της Μακεδονίας (!) που μπορούν να αποδείξουν ότι ούτε καν είχαν περάσει ποτέ από την Πάτρα! Σε μια περίπτωση μάλιστα, ο άνθρωπος που παρέλαβε ειδοποιητήριο δεν είχε ποτέ στη ζωή του αυτοκίνητο!

Αυτά δεν είναι τα μόνα «περίεργα» στην υπόθεση... Εκατοντάδες υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταβάλει τα πρόστιμα, τα οποία οι δημοτικές υπηρεσίες τούς ζητούν και πάλι να καταβάλουν! Οι περισσότεροι είναι σε θέση να το αποδείξουν καθώς έχουν φυλάξει τις σχετικές αποδείξεις! Αλλά και αυτοί που δεν τις έχουν πλέον, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Καθημερινά, δεκάδες ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία να γίνει επισταμένη έρευνα στα αρχεία της, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί υπάλληλοι να κάνουν ατέλειωτες υπερωρίες για να τους εξυπηρετήσουν!

Ακόμη πιο εξωφρενικές είναι οι περιπτώσεις των «διπλών» κλήσεων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δύο επιχειρηματιών από το Αίγιο, που ήταν συνιδιοκτήτες ενός αυτοκινήτου με αριθμό κυκλοφορίας ΑΧΝ 2663, στο οποίο καταγράφηκε παράβαση για παράνομη στάθμευση στις 26 Ιανουαρίου του 2000, στην οδό Μαιζώνος της Πάτρας. Με διαφορά τεσσάρων ημερών, την 1η και την 6η Δεκεμβρίου του 2004, εστάλησαν και στους δύο διαφορετικά ειδοποιητήρια, με τον ίδιο κωδικό παράβασης (90261), για να πληρώσουν πρόστιμο 58,69 ευρώ!

Οι επιχειρηματίες που κατήγγειλαν την υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης της Πάτρας κατηγορούν το δήμο ότι επιχειρεί με δόλο να εισπράξει το ίδιο πρόστιμο και από τους δύο. Οπως υποστηρίζουν, αποκλείεται το ενδεχόμενο λάθους αφού τα ειδοποιητήρια αναφέρουν τον ίδιο τόπο και χρόνο της παράβασης και φέρουν τον ίδιο κωδικό.

Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν σε δικηγόρους και απειλούν με αγωγές το δήμο, ο οποίος έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση έχοντας να αντιμετωπίσει οργανωμένες αντιδράσεις. Στο πλευρό των πολιτών έχει ταχθεί και η αντιπολίτευση του δήμου, που κατήγγειλε τον δήμαρχο Ανδρέα Φούρα για εισπρακτική πολιτική που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης και τον κάλεσε να παραγράψει τα χρέη! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής της Πάτρας, το «κυνήγι των κλήσεων» για την είσπραξη παλαιών χρεών από τροχαίες παραβάσεις θα απέφερε στο δήμο έσοδα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ!

Μπροστά στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα κάνει τις ανάλογες κινήσεις μόλις ενημερωθεί. Αν οι κλήσεις παραγραφούν, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Τον Mάρτιο του 2005, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στον οποίο είχαν καταφύγει πολίτες, ο δήμος της Πάτρας υποχρεώθηκε να διαγράψει όλες τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης που είχαν επιβληθεί παράτυπα. Φαίνεται όμως ότι κάποιες «ξεχάστηκαν» στα αρχεία!


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
www.espresonews

Δεν υπάρχουν σχόλια: