Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Το ανεξάρτητο Κόσοβο και τα επικίνδυνα μεθεόρτια

Συμπληρώνονται οσονούπω πέντε μήνες από την ημέρα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (ΜΑΑ) του Κοσόβου και ένας πρώτος απολογισμός της κατάστασης που διαμορφώθηκε, τόσο σε επίπεδο διεθνών σχέσεων όσο και στο εσωτερικό της επαρχίας αυτής, δεν θα ήταν άσκοπος.

Κατ' αρχάς, η ΜΑΑ των Αλβανο-Κοσοβάρων επέφερε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα των διεθνών σχέσεων, στο βαθμό που δημιουργεί ένα προηγούμενο στο θέμα της επίλυσης διαφορών που προκύπτουν από παρόμοια ζητήματα, ενώ παράλληλα η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών υπέστη σοβαρό πλήγμα.

Η λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στην Αμπχαζία, Νότια Οσσετία, Ταϊβάν, Θιβέτ. Πρακτικά, όλες οι «παγωμένες» συγκρούσεις μπορούν να αναθερμανθούν, όπως ακριβώς στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Κατά δεύτερο λόγο, η ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας δεν πρόκειται να συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής, αντίθετα, θα πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις. Από διεθνείς παρατηρητές εικάζεται πως στο ορατό μέλλον θα εγερθεί το ζήτημα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», στο οποίο αναπόφευκτα εμπλέκονται η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο ακόμη και η Σερβία, εκ νέου.

Στο εσωτερικό του Κοσόβου, και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ήδη μπορεί να διαπιστώσει κανείς το βάθεμα του εθνικού διαχωρισμού μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Ενώ μέχρι πρότινος, η περαιτέρω αποστασιοποίηση των Σέρβων της περιοχής από την Πρίστινα φημολογείτο, από το Σάββατο 28 Ιουνίου, το Κοινοβούλιο των Σέρβων του Κοσόβου είναι μια πραγματικότητα, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τη λύση της διχοτόμησης, αφού οικοδομούνται οι δομές που θα φέρουν τη Μιτρόβιτσα πιο κοντά στο Βελιγράδι.

Η ΜΑΑ του Κοσόβου συνιστά την πρώτη περίπτωση στην ιστορία της νεώτερης Ευρώπης κατά την οποία αποσπάται το 15% του εδάφους ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, απαξιώνει όλους τους διεθνείς κανόνες δικαίου στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης και εκμηδενίζει κάθε είδους εγγυήσεις για τη δίκαιη λύση των υπαρχουσών ή μελλοντικών συγκρούσεων.

Δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο και αναπόφευκτα οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση των εθνικισμών. Συνακόλουθα, εθνικιστικά κινήματα στην Ισπανία, ακόμη και στην Ινδονησία, δηλώνουν την πρόθεσή τους να εκμεταλλευτούν το προηγούμενο της ΜΑΑ του Κοσσόβου.

Πολιτικοί ηγέτες στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσσετία δηλώνουν πως θα εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους για ανεξαρτησία από τη Γεωργία, σύμφωνα με τα πρότυπα του Κοσόβου. Διεθνείς παρατηρητές δηλώνουν πως το φαινόμενο ντόμινο μπήκε ήδη σε λειτουργία σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές αποκαλύπτουν πως αλβανικές οργανώσεις διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Για παράδειγμα, στη Νότια Σερβία αλβανικά στοιχεία ήδη κατονομάζουν την περιοχή στην οποία ζουν ως «Ανατολικό Κόσοβο» το οποίο πρέπει να ενωθεί με το «ανεξάρτητο Κόσοβο».

Στην ΠΓΔΜ, ως γνωστόν, το αλβανικό στοιχείο ζητά ομόσπονδο κρατίδιο πάνω σε εθνική βάση. Στο Μαυροβούνιο, ο αλβανικός πληθυσμός απαιτεί διευρυμένη αυτονομία. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, από την άλλη, οι Σέρβοι έχουν υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο δηλώνουν πως θα ζητήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση των περιοχών τους από τη Βοσνία και την ένωσή τους με τη Σερβία σε περίπτωση που η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Το Κόσοβο είναι εσωτερικά διαιρεμένο. Ακόμη και η Αμερικανική εφημερίδα Christian Science Monitor σε άρθρο της παραδέχεται πως οι Σέρβοι ζητούν να τους δοθεί ένα μέρος του Κοσόβου. Εντούτοις, οι Αλβανο-Κοσοβάροι τώρα αρνούνται στους Σερβο-Κοσοβάρους το δικαίωμα να ζητήσουν την απόσχιση της περιοχής στην οποία ζουν από το υπόλοιπο Κόσοβο.

Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς πως υπάρχουν «καλά» αποσχιστικά κινήματα και «κακά» αποσχιστικά κινήματα!!! Επ' αυτού, ο υπουργός Πολιτισμού Σκεντέρ Χουσενί δήλωνε πρόσφατα: «Οι Αμερικανοί ποτέ δεν μας είπαν πως η Μιτρόβιτσα χάθηκε για την Πρίστινα», προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα… «δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο»!

Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι περιγραφές για το τί πραγματικά είναι το «ανεξάρτητο» Κόσοβο. Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες δηλώνουν πως η επαρχία είναι το λίκνο της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, εν ολίγοις πως δεν συνιστά κράτος με την κοινώς αποδεκτή έννοια του όρου.

Οικονομία και οικονομικές δομές δεν υπάρχουν. Οικονομικές δραστηριότητες υπάρχουν στο μέτρο που υπάρχει ξένη, κυρίως αμερικανική, συνδρομή και χρήμα που διοχετεύεται από Αλβανο-Κοσοβάρους οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό. Και προσθέτουν οι Ευρωπαίοι ειδικοί: Η συντήρηση του «ανεξάρτητου» Κοσόβου ήδη άρχισε να επιβαρύνει τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Πηγή Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: