Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Οι Σκοπιανοί τρελάθηκαν!

Λένε πως ακόμη και τα πλέον ανύπαρκτα θέματα με το... πες πες γίνονται υπαρκτά! Και αυτό είναι που θέλουν να πετύχουν τα Σκόπια, κάτι που έχει γίνει άμεσα αντιληπτό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι βόρειοι γείτονές μας προσθέτουν συνεχώς νέα ζητήματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, όπως γίνεται αυτές τις ημέρες με τα δικαιώματα της δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα που καταπατούνται, θέλοντας να κερδίζουν τις εντυπώσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Λέγεται πως μόλις ο πρωθυπουργός έλαβε στα χέρια του την επιστολή του συναδέλφου του Νίκολα Γκρουέφσκι εκνευρίστηκε! «Ε, αυτό πάει πολύ» φέρεται να είπε στους διπλωματικούς συμβούλους του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κατάγεται από τη Μακεδονία, οπότε έχει έναν λόγο παραπάνω να τον... πονάει το θέμα. Η οργισμένη απάντηση που εστάλη στα Σκόπια τα έλεγε όλα και καθιστούμε για μία ακόμη φορά σαφές στην ΠΓΔΜ το γεγονός ότι «ο δρόμος για να μπείτε στους διεθνείς οργανισμούς περνάει από εμάς».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όποια χρονοδιαγράμματα περί επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας (το μόνο θέμα που αναγνωρίζουμε ως διαφορά που μας χωρίζει με τους βόρειους γείτονες) τινάζεται στον αέρα. Για τις επόμενες εβδομάδες δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια θεαματική κίνηση. Το αντίθετο μάλιστα...

Η Ελλάδα ενημερώνοντας τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ για την έγερση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» ουσιαστικά προλειαίνει το έδαφος προκειμένου να ασκήσει πλέον δεύτερο βέτο τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα κριθεί η έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ FYROM και Ε.Ε. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώνεται τάχιστα καιι αναλυτικά ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για κάθε δήλωση εθνικιστικού χαρακτήρα που θα γίνεται στη γειτονική χώρα.


Από την πλευρά του πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ κάλεσε ήδη τα Σκόπια να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και υπευθυνότητα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ η ΠΓΔΜ έξω από αυτήν!


Το... αδιάφορο σφύριγμα των ΗΠΑ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει πάντως στην ελληνική κυβέρνηση η απάθεια που δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ζήτημα της «μακεδονικής μειονότητας» και των δήθεν αποζημιώσεων που ζητά ο κ. Γκρουέφσκι για τις... περιουσίες που χάθηκαν την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Οι Αμερικανοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν βρίσκονται πίσω από την ενέργεια της σκοπιανής κυβέρνησης, η οποία όλες τις προηγούμενες ημέρες ανέβαζε κλιμακωτά τους τόνους χωρίς να ενοχλείται η Ουάσινγκτον.

Από τη άλλη πλευρά, πιστός σύμμαχός μας εξακολουθεί να παραμένει η Γαλλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Κουσνέρ μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισε την κατάσταση «περίπλοκη», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Γαλλία έχει δηλώσει πως είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
espreso

Δεν υπάρχουν σχόλια: