Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

ΟΜΥΛΕ: Ο ΟΛΠ χαρίζει στην COSCO ετήσια έσοδα 110 εκατ. ευρώ, για να εισπράξει έσοδα ενοικίου 18 εκατ. ευρώ




Φωτό: Ο Πρόεδρος της ΟΜΥΛΕΓ.Γεωργακόπουλος

Η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ για την παραχώρηση και η ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ ετησίων εσόδων ύψους 110 εκ.ευρώ και ενοικίου ύψους 18 εκ.ευρώ είναι τα τρία σημεία στα οποία στάθηκε το προεδρείο της ΟΜΥΛΕ, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε π σήμερα και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα ενός μεγάλου και ενωτικού αγώνα στα Λιμάνια. Ο αγώνας αυτός δεν στοχεύει σε μία μεμονωμένη διεκδίκηση, αλλά είναι αγώνας για την ύπαρξη και την υπόσταση των Λιμανιών και των εργαζομένων σε αυτά.
Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα ξεπουλήματος των Σ.ΕΜΠΟ, το τελευταίο εξάμηνο του 2006, επιχείρησε με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο, να εξαιρέσει τους νέο-προσλαμβανόμενους εργαζόμενους από τις διατάξεις των επιχειρησιακών ΣΣΕ. Αναμφίβολα ο διαχωρισμός αυτός είναι η αρχή της καταστρατήγησης των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, όπως έχουν θεσπισθεί στους Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού (ΓΚΠ) και στις ΣΣΕ και ισχύουν για όλους του εργαζόμενους.
Κυρίως όμως δίνει το πολιτικό μήνυμα προς τους «παραχωρησιούχους» των Σ.ΕΜΠΟ, ότι τους δωρίζουν ένα τριτοκοσμικό εργασιακό τοπίο. Με αυτό τον τρόπο τους δίνουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν το εργατικό κόστος και να κερδοσκοπήσουν ανενόχλητοι. Έτσι η επιχειρούμενη εκποίηση-ξεπούλημα των Σ.ΕΜΠΟ ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι άμεσα συνδεδεμένη, σήμερα, με το διαχωρισμό των εργαζομένων σε «νέους» και «παλιούς» και αύριο, με την ισοπέδωσή ΟΛΩΝ των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμβαση Παραχώρησης

Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των δύο λιμανιών με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων τον Ιανουάριο ενέκριναν τις διακηρύξεις παραχώρησης των Σ.ΕΜΠΟ. Ισχυρίστηκαν ότι οι Συμβάσεις Παραχώρησης του 2001, που είχαν υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΛΠ, ΟΛΘ τους έδιναν το δικαίωμα για παραχώρηση της παραχώρησης σε «τρίτους». Μετά από την προσφυγή μας στο ΣτΕ έρχονται εκ των υστέρων και τροποποιούν τις Συμβάσεις Παραχώρησης έτσι «ώστε να επιτρέπεται η παραχώρηση σε τρίτους».
Αλήθεια τι αισθάνονται τα μέλη των ΔΣ/ΟΛΠ, ΟΛΘ που υπό την προστασία των δυνάμεων καταστολής προσυπέγραφαν αυτές τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές των ΔΣ/ΟΛΠ, ΟΛΘ που δρομολόγησαν τις εκποιήσεις είναι στο απόλυτο νομικό κενό. Αργά ή γρήγορα αυτό θα αποδειχθεί και το οικοδόμημα τους θα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ.

Στον ΟΛΠ αφού ξεπέρασαν τις ενστάσεις μεταξύ των δύο κινέζικων εταιρειών σε χρόνο ρεκόρ, επιχειρούν με μία επικοινωνιακή καταιγίδα να κάνουν το άσπρο μαύρο ως προς τα δεδομένα της οικονομικής προσφοράς. Απέκρυψαν το βασικό οικονομικό στοιχείο της Παρούσας Αξίας (ΠΑ) καθώς και το ενοίκιο της πρώτης χρονιάς. Η ουσία είναι ότι ο ΟΛΠ χαρίζει στην COSCO με βάση τα στοιχεία του 2007 ετήσια έσοδα 110 εκατ. ευρώ, για να εισπράξει έσοδα ενοικίου 18 εκατ. ευρώ. Αλήθεια πως θα επιβιώσει ο ΟΛΠ και θα έχει ετήσια κέρδη 34 εκατ. ευρώ όπως το 2007;
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ δύο μήνες τώρα κρατάνε κλειστές τις προσφορές και δεν απαντούν στις ενστάσεις. Τι παίζεται στον ΟΛΘ, μήπως εκεί δεν μπορούν να «διευθετήσουν» τις εξελίξεις; Οι κραδασμοί από τις όποιες αποφάσεις στον ΟΛΘ ασφαλώς θα ακουστούν και στον Πειραιά!
Αναδημοσίευση απο το

makelio

Δεν υπάρχουν σχόλια: