Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Απλήρωτοι απ' τον Απρίλη

οι εργαζόμενοι σε 4 εργοστάστια της Ροδόπης
«Θα γίνουμε μετανάστες»
Σε αδιέξοδο 600 εργαζόμενοι σε κλωστήρια στην Κομοτηνή, αντιμέτωποι με την ανεργία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δάμων Δαμιανός


«Υπάρχει μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια και πολλά ζευγάρια ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στην περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους», λέει η κ. Φιλιώ Αθανασίου (δεξιά), η οποία εργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια στα Κλωστήρια Ροδόπης, και η κ. Σοφία Στογιαντσάκη (αριστερά) συμπληρώνει: «Πάμε κάθε μέρα από το κακό στο χειρότερο».

Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται οι 600 εργαζόμενοι των τριών κλωστηρίων του Ομίλου Λαναρά στην Κομοτηνή και στο εργοστάσιο της Fanco, καθώς έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα, όλες οι μονάδες του Ομίλου δεν λειτουργούν από την περασμένη Παρασκευή αφού η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος.

Oι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, φοβούνται ότι και στη Ροδόπη θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Νάουσας, όπου η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί πια παρελθόν.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Πάμε κάθε μέρα από το κακό στο χειρότερο. Τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει φοβερή οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια. Τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα τα πήραμε με πολύ κόπο», τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Σοφία Στογιαντσάκη.
Όπως τονίζει η πρόεδρος του σωματείου κ. Φιλιώ Αθανασίου, η οποία εργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια στα Κλωστήρια Ροδόπης του Ομίλου Λαναρά, δεν υπάρχει πρώτη ύλη για να δουλέψουν οι γραμμές του εργοστασίου. «Στην αρχή δουλεύαμε κάθε ημέρα με τέσσερις βάρδιες, μετά το έκαναν πενθήμερο, για να φθάσουμε σήμερα στην αναστολή λειτουργίας των κλωστηρίων», επισημαίνει. Συμπληρώνει δε ότι έχουν επαφή με τα άλλα σωματεία του Ομίλου στη Νάουσα. «Υπάρχει μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια και πολλά ζευγάρια ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στην περίπτωση που χάσουν την εργασία τους», προσθέτει.
Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας ενώ χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Κομοτηνής και πορεία διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Από την πλευρά της, η διοίκηση απαιτεί δάνειο 35 εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία των μονάδων. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Λαναρά απασχολεί συνολικά σε όλη την Ελλάδα 1.200 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 600 στη Θράκη.

SΟS από τον Έβρο

Ο δήμαρχος των Φερών, Γιώργος Ούστογλου, μιας περιοχής με πληθυσμό 10.000 κατοίκους, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν χαθεί στην περιοχή του άλλες 130 θέσεις εργαζομένων με το κλείσιμο της βιομηχανίας ΑΝΚΕΡ, Αλουμίνιο Αττικής. «Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, ενώ είχαν επιλέξει τις Φέρες ως μόνιμο τόπο διαμονής, πήραν ακόμα μια φορά τον δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης. Το πρόβλημα στον Έβρο είναι ότι όταν χαθεί μία θέση εργασίας, δεν αναπληρώνεται. Εφόσον κλείσει και η Θράκη Α.Ε., η ήδη τραυματισμένη τοπική οικονομία θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο».

* * *

«Αποφάσισα να μείνω στον τόπο μου γιατί υπήρχαν οι προϋποθέσεις με τα εργοστάσια που λειτουργούσαν στην περιοχή. Ζητάμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη Θράκη γιατί σε άλλη περίπτωση η μόνη διέξοδος για μας είναι να γίνουμε μετανάστες», λέει η κ. Χαρίκλεια Μεραχτσάκη, εργαζόμενη στη βιομηχανία, παντρεμένη με δύο παιδιά, που αγωνιά για το μέλλον της καθώς ο άνδρας της είναι ήδη άνεργος, απολυμένος από την επιχείρηση αλουμινίου ΑΝΚΕΡ, που έκλεισε πριν από δύο χρόνια
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια έκλεισαν 32 επιχειρήσεις στους δύο νομούς της Θράκης, ενώ υπολειτουργούν 14 λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της περιοχής σύμφωνα με στοιχεία των Συνδέσμων ΒιομηχανιώνΒιοτεχνιών των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Την ίδια ώρα τον δρόμο της ανεργίας κινδυνεύουν να πάρουν άμεσα 136 εργαζόμενοι στην αλλαντοβιομηχανία Θράκη, στις Φέρες του Έβρου. Η αλλαντοβιομηχανία τη δεκαετία του ΄90 ήταν μία από τις γνωστότερες του κλάδου παραγωγής αλλαντικών, με ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, δύο μονάδες εκτροφής ζώων, τρία σφαγεία, δύο μονάδες επεξεργασίας κρέατος και τρία εργοστάσια παραγωγής αλλαντικών. Τα άσχημα νέα για τους εργαζομένους ήρθαν το 2007, όταν διατάχθηκε η απόλυση του 1/3 του προσωπικού της επιχείρησης.

Από τα ΝΕΑ
Αναδημοσίευση indy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: